Ένας νέος κύκλος επενδύσεων ξεκίνησε για την οικογένεια Κάτσου. Πριν από μερικές ημέρες το newmoney ανέφερε ότι το VNK Capital ανήκει στα ελληνικά funds που αναμένεται να ανεβάσουν τους ρυθμούς τους μέσα στο 2023 και η επιβεβαίωση είναι άμεση.

Και όχι μόνο: Στο συγκεκριμένο timing προχωρούν οι επαφές για την υλοποίηση τριών παράλληλων εξαγορών από ισάριθμες εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει και ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο των στρατηγικών συμμετοχών του και σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν και οι τρεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Προφανώς, γιατί επικρατεί βεβαιότητα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις προοπτικές που θα προκύψουν από τις νέες αυτές επενδυτικές κινήσεις για το family fund του Βασίλη Κάτσου και της Νέλλης Κάτσου.

Σε ποιους κλάδους; Οι ίδιες πηγές μιλούν για τις Innovis, Παλίρροια, Cafetex. Δηλαδή, για αυτούς του φαρμάκου, των τροφίμων και του καφέ σε αυτή την φάση, καθώς στα «ραντάρ» του VNK Capital υπάρχουν πάντα και άλλοι τομείς ικανοί να αναδείξουν ευκαιρίες και projects με ενδιαφέρον, όπως το real estate και η τεχνολογία.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται διαπραγματεύσεις, διαδικασίες, έλεγχοι και εγκρίσεις το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει πιο ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των deals που κυοφορούνται εντός των προσεχών εβδομάδων, χωρίς να αποκλείεται κάποια χρονική απόκλιση.

Τα δυο από τα τρία, για τις Innovis, Παλίρροια εκτιμάται ότι μπορεί να «τελειώσουν» έως τα τέλη Φεβρουαρίου και το τρίτο, για την Cafetex, έναν μήνα αργότερα, μέχρι τέλη Μαρτίου, αν δεν ανακύψουν λόγοι καθυστερήσεων.

Το σίγουρο είναι ότι το VNK Capital βρίσκεται σε «τροχιά» νέων συμφωνιών μέσω των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει και κατέχει σημαντικά μερίδια σε αυτές, με τις τρεις προαναφερόμενες υποθέσεις σε πλήρη εξέλιξη.

Προς τα τέλη Νοεμβρίου, ο κ. Κάτσος είχε μιλήσει, ανάμεσα σε άλλα, στα πλαίσια του 5th Athens Investment Forum για επαναληπτικές επενδύσεις επιπλέον 70 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες τουλάχιστον που ανήκουν στο portfolio του family fund του.

Επισήμανε ακόμα ότι το VNK Capital έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στους κλάδους τους, για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Deals εκατοντάδων εκατομμυρίων

Το διπλό «χρυσό» deal για την πώληση της φαρμακοβιομηχανίας την οποία δημιούργησε η οικογένεια Κάτσου και κατέστησε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, της Pharmathen απέφερε τεράστιες υπεραξίες και κεφάλαια που αξιοποιούνται με όχημα το VNK Capital.

Το 2015, υπενθυμίζεται, η BC Partners είχε αποκτήσει το 80% της Pharmathen έναντι 475 εκατ. ευρώ και έξι χρόνια αργότερα το 2021 παραχωρήθηκε το 100% στην Partners Group (συμπεριλαμβανομένου του υπολοίπου 20% που ανήκε, τότε, στους ιδρυτές της) με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ.

Ο διορατικός Βασίλης Κάτσος, Chairman & Co Founder VNK Capital SA, με «συνοδοιπόρο» την αδελφή του Νέλλη Κάτσου, Vice Chairman & Co Founder VNK Capital SA, απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει με επιτυχία την ιδιότητα του επιστήμονα με τους ρόλους του επιχειρηματία και επενδυτή.

Το know how στον κλάδο του φαρμάκου του επέτρεψε να συμβάλει στους ταχείς ρυθμούς εμπορικής ανάπτυξης της φαρμακευτικής Innovis, που αναμένεται ενισχυθεί φέτος με μια νέα εξαγορά, χωρίς να έχει διαρρεύσει προς το παρόν τι ακριβώς αφορά. Την απόκτηση άλλης εταιρείας; Χαρτοφυλακίου φαρμάκων; Έχει σχέση με το κομμάτι της παραγωγής;

Για την Παλίρροια (νο1 παραγωγό στον κόσμο στα ντολμαδάκια) όπου το fund διατηρεί συμμετοχή 36%, ήταν γνωστό από τον Φεβρουάριο του 2022 ότι υπήρχε στόχος για την εξαγορά δυο εταιρειών τροφίμων, με την προσάρτηση των οποίων θα επέκτεινε την προϊοντική γκάμα της.

Όσο για την Cafetex, είχε κυκλοφορήσει στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού η είδηση ότι κινείται για την εξαγορά εταιρείας από τον κλάδο του καφέ στην Αγγλία, με έδρα το Λονδίνο και εξαγωγική παρουσία. Ότι είναι να γίνει και για τις τρεις, δεν θα αργήσει κατά τα φαινόμενα να αποσαφηνισθεί…

Ελληνικό, real estate, υπηρεσίες υγείας, τεχνολογία

Το «πολυτιμότερο πετράδι» του «στέμματος» στο χαρτοφυλάκιο του VNK Capital δεν παύει να αποτελεί η από κοινού συμμετοχή του με θυγατρική της Olympia Group μέσω του σχήματος Voxcove Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development (10,07% σήμερα, με αρχικό ποσοστό 12,83%) και κατ’ επέκταση στο υπό υλοποίηση mega project των 8+ δισ. ευρώ του Ελληνικού, το οποίο έχει ήδη αποφέρει υψηλές υπεραξίες.

Το ενδιαφέρον επίσης του Βασίλη Κάτσου για τον κλάδο των prime ακινήτων επιβεβαίωσαν η προσωπική επένδυση του για την απόκτηση της πρώην βίλας του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά στην Ύδρα (τον Ιούνιο πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό με την εταιρεία Καλό Λιβάδι), όπως και εκείνη του VNK Capital ύψους 10 εκατ. ευρώ στο υπό κατασκευή συγκρότημα πολυτελών κατοικιών The Chrysalis Residences in Athens Riviera στο Καβούρι με στόχο την πώληση τους και πιθανόν με ένα από τα διαμερίσματα του Marina Tower, ή κάποια από τις luxury βίλες της παραλιακής.

Άλλη σημαντική επένδυση του family fund έγινε στους κλάδους των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού με την εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA South East Aigaion – Medical Health Clinic στην Μύκονο πριν από λίγα χρόνια και την μονάδα αιμοκάθαρσης SEA Dialysis. 

Στο «βεληνεκές» του Έλληνα επιχειρηματία διατηρείται και η τεχνολογία, με επενδύσεις τόσο σε start ups, όσο και την πληροφορική και κυβερνοασφάλεια (μέσω ποσοστού στην εισηγμένη Ideal Holdings).

Διαβάστε ακόμη

H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη (pics)

Bacha Coffee: Ο πιο σπάνιος καφές στον κόσμο περνάει μέσα από το πεπτικό σύστημα εξωτικών πουλιών

Η πρώτη κάλπη και το ΠΑΣΟΚ, ο Καλογρίτσας με ήχο και φως (;), τα Μάρμαρα Παυλίδη από χρυσάφι, η ΔΕΗ με την Εnel και το κουβάρι του Ρίου