Όλο και περισσότερες πολυεθνικές ανακαλύπτουν τη Βοσνία, που φιγουράφει στην κορυφή των προτάσεων για outsourcing, καθώς βρίσκεται κοντά στην καρδιά της Ευρώπης και οι μισθοί είναι λίγες εκατοντάδες ευρώ.

«Η υπεύθυνη προσλήψεων μίας διαφημιστικής εταιρείας μου έστειλε μήνυμα στο LinkedIn, συνηθισμένη πρακτική στις μέρες μας. Το αρχικό μήνυμα ήταν φυσιολογικό, τίποτα περίεργο ή με κανέναν τρόπο ύποπτο. Η υπεύθυνη προσλήψεων με ρώτησε αν ήμουν ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες εργασίας. Είπε ότι έψαχναν για έναν μάνατζερ κοινωνικών μέσων, πλήρους απασχόλησης, και ότι με βάση το προφίλ μου ήμουν κατάλληλη για τη θέση. Μου ζήτησε να το συζητήσουμε περαιτέρω. Απάντησα ότι δεν έψαχνα για νέα δουλειά, αλλά αποδέχτηκα την πρόσκληση πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να συστήσω τη θέση σε κάποιον φίλο ή συνάδελφο. Θα προτιμούσα να μείνουν στη Βοσνία και να δουλέψουν σε μια ξένη εταιρεία παρά να φύγουν από τη χώρα μας. Με βάση τις απαιτήσεις της θέσης περίμενα μια καλή προσφορά. Αλλά όταν έμαθα την προσφορά, ένιωσα σαν να δέχθηκα χαστούκι στο πρόσωπο. Έψαχναν για έναν επαγγελματία με αποδεδειγμένο ιστορικό χειρισμού λογαριασμών στα social media, για μια θέση πλήρους απασχόλησης. Προσέφεραν μηνιαία αμοιβή από $200 έως $600 το μέγιστο».

Η Adnana Pidro, ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ

Η Adnana Pidro είναι ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ και εργάζεται για τη γερμανική εταιρεία Unifai από την πατρίδα της, τη Βοσνία.

Εξηγεί στο newmoney γιατί πρόσφατα προχώρησε σε μία οργισμένη ανάρτηση στο Linkedin απευθυνόμενη στις δεκάδες εταιρείες που θέλουν να ανοίξουν γραφεία στην χώρα της:

«Μόλις έλαβα την προσφορά, ένιωσα προσβεβλημένη και φρόντισα να ενημέρωσω σχετικά και την υπεύθυνη προσλήψεων. Έχουμε ένα ρητό στη Βοσνία, ότι “τα πρωινά είναι πιο έξυπνα από τα βράδια”, έτσι προσπάθησα να ηρεμήσω, αλλά το επόμενο πρωί ήμουν ακόμα αναστατωμένη, οπότε αποφάσισα να κάνω tweet και να μοιραστώ τις σκέψεις μου ανώνυμα. Μία συνάδελφος σχολίασε ότι η ίδια εταιρεία επικοινώνησε μαζί της και πρόσφερε για άλλο πόστο τους ίδιους όρους και αμοιβή. Τότε αποφάσισα να γράψω μια ανάρτηση στο LinkeIn. Σκοπός μου ήταν οι εταιρείες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων να μην μας ταπεινώνουν προσφέροντας αμοιβή που θα μπορούσε να είναι χαρτζιλίκι για έναν φοιτητή.»

H ανάρτηση της Adnana Pidro, με σύνθημα «Μην μας ταπεινώνετε»

Ο ευρωπαϊκός «παράδεισος» του outsourcing

Η Ομοσπονδία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποτελεί το νέο “Eλ Nτοράντο” για τις πολυεθνικές που θέλουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, προχωρώντας σε outsourcing μέρους των υπηρεσιών τους.

Η χώρα διαθέτει ένα ελκυστικό πακέτο: νεαρής ηλικίας και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ανεργία που ξεπερνά το 30%, μέσο μισθό στα 500 ευρώ, καλό κλίμα και εύκολη πρόσβαση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

H γαλλική Webhelp, η σουηδική Transcom και η σλοβενική Viberate είναι κάποιες από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν γραφεία στη Βοσνία.

Οι περισσότερες εταιρείες συγκεντρώνονται στις πόλεις Σεράγεβο, Μπάνια Λούκα, Τούζλα και Μόσταρ.

«Οι ξένες εταιρείες μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μια κανονική ζωή» μας λέει η Adnana Pidro, «μπορούμε να ζούμε χωρίς να παίρνουμε δάνεια και να αναρωτιόμαστε πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Τουλάχιστον έτσι ήταν στο παρελθόν. Αλλά αν οι ξένες εταιρείες αρχίσουν να μας προσφέρουν μισθούς κάτω από τον μέσο όρο μας, αυτό θα άλλαζε το παιχνίδι» προειδοποιεί.

Η εκμετάλλευση φθηνών εργαζομένων στην χώρα είχε εξελιχθεί σε «μάστιγα» τα τελευταία δέκα χρόνια, με εργαζόμενους που απασχολούνταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς οι ξένοι εργοδότες να τους καλύπτουν ούτε το φόρο εισοδήματος, ούτε τις εισφορές για περίθαλψη και συνταξιοδότηση.

Η κυβέρνηση της Βοσνίας έλαβε τέλος σε αυτή την πρακτική αυξάνοντας σημαντικά τη φορολογία που επιβαλόταν σε αυτές τις συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό ανάγκασε τις ξένες εταιρείες να προχωρούν σε προσλήψεις μισθωτών πλήρους απασχόλησης. Πολλές φορές, όμως, το κάνουν σε βάρος των αποδοχών που προσφέρουν.

Στη Βοσνία λειτουργούν δεκάδες εταιρείες που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες outsourcing κυρίως στους τομείς: SEO, Υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Web Development & Design, Ανάπτυξη Εφαρμογών, Μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η παγκόσμια αγορά του outsourcing (όπου η Βοσνία κατακτά σημαντική θέση) αναμένεται να εκτοξευτεί έως τα τέλη της δεκαετίας. Στον κλάδο των «μεσαίων γραφείων» εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029
Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο» για τη νέα 5άστερη επένδυση άνω των €14 εκατ. των Ισραηλινών στο Σούνιο (pics)

Αλέξανδρος Μαμιδάκης: Ξανά στο σφυρί το ακίνητο στην Πολιτεία (pics)