Δεν φαίνεται να γλιτώνει τελικά το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το ακίνητο- «φιλέτο» της γνωστής εταιρείας «Χυτήρογλου» στην οδό Μητροπόλεως.

Το ακίνητο έχει κατασχεθεί από την doValue πριν περίπου έναν χρόνο και όπως είχε αποκαλύψει το newmoney είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 8 Δεκεμβρίου 2021, με τιμή πρώτης προσφοράς 3.726.000 ευρώ.

Ωστόσο αρκετές ημέρες πριν υπήρξε αναστολή, που σημαίνει ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες ώστε να αποτραπεί το σφυρί. Όπως όλα δείχνουν, όμως, αυτές δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα το ακίνητο να βγαίνει προς αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη στις 13 Απριλίου, με την ίδια τιμή εκκίνησης, δηλαδή 3.726.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 450,20 τ.μ. επί της οδού Μητροπόλεως 72 και Χριστοπούλου, με διώροφο κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο με μεγάλο ύψος, Α’ όροφο και δώμα.

Ειδικότερα, το ακίνητο περιλαμβάνει:

-Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 425 τ.μ. που περιλαμβάνει βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους.

-Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 425 τ.μ. που λειτουργεί ως Super market γνωστής αλυσίδας και περιλαμβάνει ενιαίο χώρο καταστήματος με είσοδο από την συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Χριστοπούλου, εσωτερικό κυκλικό κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα επικοινωνίας με τις στάθμες του υπογείου και του μεσωρόφου και είσοδο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο του ακινήτου από την οδό Χριστοπούλου.

-Μεσώροφο συνολικής επιφάνειας 247 τ.μ. που περιλαμβάνει ενιαίο χώρο περιμετρικά του ισογείου, εσωτερικό κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα επικοινωνίας με το ισόγειο και ανεξάρτητη είσοδο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο της οικοδομής.

-Πρώτο όροφο συνολικής επιφανείας 425 τ.μ. που περιλαμβάνει κουζίνα, w.c. με προθάλαμο, χώρο γραφείου, χώρο εκθεμάτων και μία ενιαία αίθουσα. Εντός του ορόφου υφίσταται και μικρό κυκλικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στην στάθμη του δώματος.

-Δώμα που περιλαμβάνει την απόληξη του κλιμακοστασίου και ενιαίο ασκεπή χώρο όπου στο παρελθόν υφίστατο και ξύλινη στέγη. Στο κενό της στέγης έχει τοποθετηθεί σιδηροκατασκευή με τζάμια.

Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και έχουν καθοριστεί ειδικοί όροι δόμησης καθώς αποτελεί σημαντικό δείγμα της μεταβατικής περιόδου από τον ύστερο νεοκλασικισμό προς το μοντέρνο κίνημα και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο για τη μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις εκτίμησης, έχει ανεγερθεί περίπου τη δεκαετία του ’30 και λειτουργούσε ως εμπορικό κατάστημα. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη την καλή κατάσταση συντήρησης, για τον υπολογισμό των αξιών θεωρείται παλαιότητας 20 ετών.

Το ακίνητο αυτό, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Χυτήρογλου, περιλαμβάνεται στα πάγια της εταιρείας με αξία κτήσης 2.645.000 ευρώ (για το οικόπεδο) και 1.785.000 ευρώ (για το κτίριο).

Στα βάρη υπάρχουν τρεις προσημειώσεις υπέρ της Eurobank από το 1998 μέχρι το 2013. Συγκεκριμένα, προσημείωση για ποσό 780 εκατ. δραχμών, τον Μάρτιο του 1998, προσημείωση για ποσό 2.265.000 ευρώ τον Μάιο του 2011 και προσημείωση για ποσό 1 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 8 Απριλίου 2021 για ποσό 300.000 ευρώ.

Η ιστορική διαδρομή ενός αιώνα

Η «Χυτήρογλου» έχει γράψει τη δική της πλούσια ιστορία στην εγχώρια αγορά, ταυτισμένη επί δεκαετίες με το εμπόριο κουρτινών, υφασμάτων επιπλώσεων, ταπετσαριών και λευκών ειδών.

Μια ιστορία που ξεκινάει έναν αιώνα πριν, όταν ο Παύλος Χυτήρογλου από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, άνοιξε, το 1919, το πρώτο κατάστημα στην οδό Καπνικαρέα. Με τον δυναμικό χαρακτήρα του και το πρωτοποριακό του πνεύμα ο Π. Χυτήρογλου ήταν αυτός «που έκανε τις νοικοκυρές να πετάξουν τα χαρτιά εφημερίδων που κολλούσαν μέχρι τότε στα τζάμια των παραθύρων τους και να αναζητήσουν τα υπέροχα σχέδια και χρώματα των υφασμάτων που έφερε από την Αγγλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελβετία», όπως αναφέρεται στο ιστορικό της επιχείρησης.

Στη δεκαετία του ’60, πρωτοπορώντας και πάλι, προσέφερε στις πελάτισσές του τη δυνατότητα να παίρνουν έτοιμες ραμμένες τις κουρτίνες τους και επιπλέον αναλάμβανε να τις τοποθετήσει με δικό του συνεργείο. Καινοτομίες για την εποχή, που ήταν καθοριστικής σημασίας, κάνοντας το όνομα Χυτήρογλου γνωστό για τη μεγάλη ποικιλία, την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Οι διαδοχικές κρίσεις τη χτύπησαν, έφεραν κάθετη πτώση των πωλήσεων, δάνεια και ζημιές, αλλά η εταιρεία άντεξε.

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες ο Χαράλαμπος Χυτήρογλου (του Παύλου).

Η «Χυτήρογλου» διατηρεί σήμερα τρία καταστήματα (Selections Χυτήρογλου) στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Πανδρόσου), στην Αγία Παρασκευή και στην Κηφισιά, ενώ κάνει εξαγωγές σε χώρες των Βαλκανιών, στην Κύπρο και σε Αραβικά κράτη.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το πλήγμα για τη Χυτήρογλου, όπως άλλωστε και για τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, ήταν ισχυρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 η εταιρεία έκανε κύκλο εργασιών άνω των 4 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2012, έπεσε στα 2,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ζημιές. Τη διετία 2015-16 οι πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 έπεσαν στα 1,31 εκατ. και το 2018 διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις, το 2020 η Χυτήρογλου έκανε τζίρο 705.438 ευρώ, έναντι 1.116.391 ευρώ το 2019, καταγράφοντας ζημιές 443.762 ευρώ και 363.120 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει τραπεζικό δανεισμό ύψους 12 εκατ. ευρώ για τον οποίο έχουν δοθεί εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 16,96 εκατ. ευρώ.

Ο «άλλος» Χυτήρογλου

Αντιμέτωπος με τους πλειστηριασμούς βρίσκεται όμως εδώ και καιρό και ο Ιορδάνης Χυτήρογλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλακεί και με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού.

Ο Ιορδάνης Χυτήρογλου (του Παύλου και της Μαρίας) έχει τη «Χυτήρογλου BWC Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία ειδών ένδυσης & συναφών ειδών» που δραστηριοποιείται στην εμπορία γυναικείων, ανδρικών και παιδικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, αξεσουάρ μόδας, εσωρούχων, καλλυντικών και ειδών σπιτιού, δώρων και διακοσμητικών.

Για τις 16 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Intrum οικόπεδο έκτασης 1.183 τ.μ. στο Διόνυσο με διώροφη μεζονέτα, με τιμή πρώτης προσφοράς 500.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

The One: Το πιο ακριβό σπίτι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

Οι Νιάρχοι, ο Αμπράμοβιτς και το deal για το Chateau De La Croe

Ρωσία: «Στον αέρα» η αποπληρωμή $30 δισ. ρωσικών ομολόγων λόγω των κυρώσεων