Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Πώς θα λάβουν την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης

  • newsroom


Η απαλλαγή θα χορηγηθεί κεντρικά χωρίς την παρέμβαση του ενδιαφερομένου

Για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021, η ΑΑΔΕ εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η απαλλαγή θα χορηγηθεί κεντρικά χωρίς την παρέμβαση του ενδιαφερομένου. Παράλληλα γνωστοποιείται η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν περάσει στο σύστημα η απαλλαγή.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ αναφέρει: «Με νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα, τα οποία επλήγησαν από τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν στις 24 Ιουλίου 2021 και στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Η χορήγηση της απαλλαγής θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχήν κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, με εξαίρεση αυτές που υποβλήθηκαν για ελαφριές βλάβες των κτιρίων.

Σε περίπτωση μη συμπερίληψης πληγέντων ακινήτων στην κεντρική επανεκκαθάριση, οι δικαιούχοι αυτής υποβάλλουν σχετική αίτηση με βάση το υπόδειγμα 1Α περί χορήγησης απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ της Α.1272/2019 (Β΄2936) Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με έκδοση αυτών έως τις 30-06-2022. Η αίτηση υποβάλλεται, αποκλειστικά, μέσω της εφαρμογής ‘Τα Αιτήματά Μου’ στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) μία μόνο φορά για το έτος 2021 και ισχύει, χωρίς άλλη ενέργεια του φορολογούμενου, και για τα δύο επόμενα έτη».

Διαβάστε ακόμα:

Το ράλι των τιμών της ενέργειας «συμπιέζει» την οικονομία της Ευρώπης

Πληθωρισμός «τέρας»: 5,1% τον Δεκέμβριο

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους 30 ετών και άνω – Μέχρι πότε οι αιτήσεις