Με συμβολικό κλείσιμο δρόμων συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες. Στις 13:00, οι αγρότες του Νομού Σερρών θα κλείσουν για 15 με 20 λεπτά την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, ενώ ταυτόχρονα θα κλείσουν -με την ίδια διάρκεια- την Εγνατία και στο ύψος του Δερβενίου. Την ίδια ώρα, άλλοι αγρότες αναμένεται να έχουν φτάσει στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της Εγνατίας, αυτό θα γίνει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και σε συνεννόηση με την αστυνομία. Δύο ώρες νωρίτερα, οι αγρότες θα μεταφέρουν τα τρακτέρ τους από το κέντρο της πόλης των Σερρών όπου τα είχαν αφήσει, κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού, στον Επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας-Στρυμονικού. Εκεί, θα περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο.

Προς ώρας, ένα μεγάλο μέρος των διαμαρτυρόμενων αγροτών προσανατολίζεται στην ενίσχυση των μπλόκων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Παραταγμένοι στα μπλόκα που έχουν στήσει παραμένουν οι αγρότες σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία ενώ στον κόμβο των Μαλγάρων, όπου τα τρακτέρ είναι παρκαρισμένα στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη, σήμερα αναμένονται «ενισχύσεις» από αγρότες και κτηνοτρόφους από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κάθοδος των τρακτέρ από τη Θεσσαλονίκη προς τα μπλόκα, αλλά και τη Νίκαια της Λάρισας, όπου αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική- παναγροτική σύσκεψή τους για να αποφασίσουν εάν θα σκληρύνουν τη στάση τους και πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτό που διαφαίνεται πάντως, είναι ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των αγροτών και της κυβέρνησης το οποίο πρέπει να «γεφυρωθεί», καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες ότι το πακέτο το οποίο δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες είναι «γενναιόδωρο», ενώ στον αντίποδα εκπρόσωποι των μπλόκων χαρακτηρίζουν το ίδιο πακέτο «ψίχουλα».

Άλλωστε, αποχωρώντας από την Agrotica με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες υποσχέθηκαν πως δεν σκοπεύουν να τα… σβήσουν καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν τους ικανοποιούν και γι’ αυτό κάποιοι από αυτούς προτείνουν κάθοδο στην Αθήνα και διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή. Με τον υπουργό Αγροτικής ΑνάπτυξηςΛευτέρη Αυγενάκη να δηλώνει ότι η κυβέρνηση παραμένει πάντα ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να τους δοθεί «κάτι παραπάνω» άμεσα -όπως για παράδειγμα η πρόσβαση σε μικροδάνεια ως 25.000 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους- ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr