Σημαντική δικαστική εξέλιξη για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία ακυρώνει τους καταλογισμούς τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και των σχετικών προστίμων που είχε επιβάλει ο Δήμος Αθηναίων σε εταιρεία του κλάδου. Σύμφωνα με τον STAMA Greece, η απόφαση επιβεβαιώνει ότι μέχρι το τέλος του 2023 δεν υπήρχε ρητή νομοθετική βάση για την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του STAMA
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) χαιρετίζει την υπ’ αριθμ. Α6821/2026 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία ακυρώθηκαν οι καταλογισμοί τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και των σχετικών προστίμων που είχε επιβάλει ο Δήμος Αθηναίων σε εταιρεία του κλάδου για τα έτη 2019, 2020 και 2021.
Η απόφαση επιβεβαιώνει μια θέση που ο STAMA έχει υποστηρίξει με συνέπεια από την πρώτη στιγμή: ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν προέβλεπε την επιβολή τέλους διαμονής παρεπιδημούντων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που λειτουργούν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία, η οποία διέπεται από το ειδικό θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 και ότι δεν μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο δημοτικό τέλος χωρίς ρητή νομοθετική πρόβλεψη. Αντιθέτως, επισημαίνει ότι ο ίδιος ο νομοθέτης επέκτεινε ρητά την εφαρμογή του τέλους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μόλις από την 1η Ιανουαρίου 2024, με τον ν. 5073/2023.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Δικαστήριο θεμελιώνει την κρίση του στην αρχή της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, υπογραμμίζοντας ότι οικονομικές επιβαρύνσεις δεν μπορούν να επιβάλλονται με διασταλτική ερμηνεία της νομοθεσίας, αλλά μόνο όταν προβλέπονται ρητά.
Ο STAMA υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2022 είχε εκφράσει δημόσια και τεκμηριωμένα τη θέση ότι οι επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν υπάγονταν στο τέλος παρεπιδημούντων, αποστέλλοντας σχετικές επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς και ενημερώνοντας τα μέλη του για το ισχύον νομικό πλαίσιο. Μάλιστα, η σχετική επιστολή του Συνδέσμου προς την εταιρεία που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία και αναφέρεται ρητά στην απόφαση του Δικαστηρίου.
Με αφορμή την έκδοση της απόφασης, ο Πρόεδρος του STAMA, Βασίλης Αργυράκης, δήλωσε:
«Η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική δικαίωση όχι μόνο για τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και για την ορθή ερμηνεία του νόμου. Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν μπορούσαν να επιβαρυνθούν με ένα τέλος που ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει. Η ασφάλεια δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και δεν μπορεί να υποκαθίσταται από αυθαίρετες ερμηνείες ή αναδρομικές αξιώσεις. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε με σαφήνεια αυτή τη θέση».
Ο STAMA επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τις χρήσεις έως και το 2023 και δεν επηρεάζει το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024, οπότε ο νομοθέτης προέβλεψε ρητά την επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποστηρίζοντας ένα περιβάλλον ίσων κανόνων, ασφάλειας δικαίου και προβλέψιμων υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Διαβάστε ακόμη
ΙΟΒΕ: Πώς η οικονομική αβεβαιότητα «φρέναρε» επενδύσεις και απασχόληση στην Ελλάδα (γραφήματα)
Οφειλές: Πώς ο εξωδικαστικός δίνει μεγαλύτερα κουρέματα και μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 χρόνια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
