Με την πεποίθηση ότι τα μέτρα του μίνι lockdown μπορεί να ανακόψουν την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων -ακόμη και στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»– κινούνται αρμόδιοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα, θεωρούν καθοριστικής σημασίας το πρώτο επταήμερο του Νοέμβρη- οπότε και θα κριθεί το «στοίχημα» από την εφαρμογή των νέων μέτρων ανά την επικράτεια. Η αντίστροφη μέτρηση έχε αρχίσει- όπως και η επιχείρηση σημαντικής μείωσης των διασωληνωμένων στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών και της κυβέρνησης, που δεν αποκλείεται να αποφασίσει την αλλαγή του μείγματος για την ανάσχεση της πανδημίας εφόσον κριθεί αναγκαίο μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε αυτήν την χρονική στιγμή να αντιδράσει με την συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ξεκινήσει να πυροβολούν την κυβέρνηση πολλές μέρες πριν κατηγορώντας την για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και απουσία σχεδίου;

Αυτό που «μέτρησε» ήταν καταρχάς η παραδοχή ότι η προσπάθεια «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» που έγινε το προηγούμενο διάστημα δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Όπως στην Ευρώπη και εδώ, από το καλοκαίρι και μετά, η συμμόρφωση με τα μέτρα ήταν πολύ πιο χαλαρή σε σύγκριση με το πρώτο κύμα- ιδιαίτερα από τους νεότερους που γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο. Πριν από 10 μέρες για παράδειγμα, το γκρουπ με τη μεγαλύτερη διασπορά ήταν με διαφορά οι ηλικίες 18-24 και 25-34. Η εικόνα όμως άλλαξε γρήγορα. Ο ιός όπως ήταν αναμενόμενο έχει μεταδοθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, στους γονείς και τους παππούδες. Αυτό δε, που σήμανε συναγερμό- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65, άρα και στις νοσηλείες. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η κάλυψη του 33% των κλινών για Covid πανελλαδικά. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι πολύ χειρότερη καθώς έχει καλυφθεί το 60% των κλινών στις ΜΕΘ και έχει αυξηθεί και το ποσοστό ηλικίας (μεταξύ 55-64) που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έτσι η κυβέρνηση, παρακολουθώντας στενά και τις εξελίξεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα «σύστημα ακορντεόν». «Δηλαδή στην αυστηροποίηση μέτρων όπου χρειάζεται και στην άρση των μέτρων όταν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα» λένε χαρακτηριστικά αρμόδιοι υπουργοί διατηρώντας την αισιοδοξία τους λόγω της εκτίμησής τους ότι το στοίχημα θα κερδηθεί κι ότι θα είναι πιο ήρεμο το περιβάλλον τον φετινό Δεκέμβρη. Οι περισσότερο αισιόδοξοι της κυβέρνησης κρατούν επίσης αυτό που ειπώθηκε προ ημερών στην τηλεδιάσκεψη Σύνοδο Κορυφής. Ότι υπάρχει ελπίδα το εμβόλιο να έρθει στις αρχές του χρόνου αλλάζοντας αμέσως την κατάσταση προς το καλύτερο.

Η αντιπολίτευση όμως δεν έχει την ίδια άποψη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την «εικόνα» που προβάλλει. «Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνα, τώρα η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους» τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και ζητώντας:

-Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών

-Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ

-Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ

-Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουν εν τω μεταξύ ότι η κατάσταση με την πανδημία έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Μάλιστα κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ότι το Σάββατο δεν μίλησε για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά ανακοίνωσε μόνο περιοριστικά μέτρα  που θα έχουν σκληρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους ,τους ανέργους. Η κυρία Γεννηματά χρησιμοποιεί τις ίδιες σκληρές εκφράσεις για να περιγράψει την κατάσταση και αναμένει, όπως λέει αλλαγή πλέυσης από το Μέγαρο Μαξίμου πριν είναι αργά. Τι προτείνει;

Τεστ παντού και

 •Άμεση ενίσχυση των Νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Να παρουσιαστούν άμεσα στα νοσοκομεία αυτοί που προσλήφθηκαν προσωρινά λόγω covid.

•Άμεσες fast truck προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

300 οχήματα που υπάρχουν δεν κυκλοφορούν.

Μέχρι τότε ενοικίαση τουριστικών πούλμαν για να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

•Εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας (φυσική παρουσία τις μισές ημέρες του μήνα) στα σχολεία με αναμόρφωση  της ύλης.

Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

 •Τήρηση των προτάσεων των ειδικών και στους χώρους λατρείας