Μάχη με τον χρόνο για τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού πριν από τον χειμώνα δίνουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση. Ο στόχος που είχε τεθεί, να υψωθεί τείχος ανοσίας για το 65%-70% των ενήλικων πολιτών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν επιτεύχθηκε και τώρα μετατίθεται για το τέλος Οκτωβρίου.

Χρειάζεται να εμβολιαστούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες, ιδίως άνω των 50 χρόνων, για να κερδίσει έδαφος η χώρα μας στον σκληρό υγειονομικό πόλεμο που μαίνεται και να περιοριστεί σημαντικά το ιικό φορτίο, να μειωθούν οι μολύνσεις, οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω COVID-19, να ελευθερωθούν κλίνες στο σύστημα υγείας και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Οι σχετικά καλές επιδημιολογικές συνθήκες, που προσώρας επικρατούν, δίνουν χρονικό περιθώριο για αναδιάταξη δυνάμεων εν όψει του τελευταίου, όπως ελπίζουν οι ειδικοί, κρίσιμου χειμώνα με την πανδημία του κορωνοϊού να κυριαρχεί.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες με την πρώτη δόση, αλλά και να θωρακιστούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι με την επαναληπτική (τρίτη) δόση, για την οποία χορηγούνται μόνο σκευάσματα mRΝΑ.

Ήδη περισσότεροι από 8.000 ανοσοκατασταλμένοι έχουν λάβει την τρίτη δόση τα τελευταία 24ωρα, ενώ αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων καθώς και για τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας. Οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. 

Γιατί θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί

Την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και συνεπώς η κάλυψη των πολιτών έναντι του κορωνοϊού καταδεικνύει η κατανομή των νέων κρουσμάτων του τελευταίου επταήμερου: το 20% αφορά ανηλίκους, το 27% άτομα ηλικίας 19-34 χρόνων και το 53% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών.

Το τελευταίο ποσοστό μαρτυρά εμβολιαστική στασιμότητα στην πλειονότητα του πληθυσμού -άνω των 35 χρόνων- και ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς γνωρίζουν ότι από τη συγκεκριμένη δεξαμενή κρουσμάτων «τροφοδοτούνται» τα νοσοκομεία.

Η πορεία του τέταρτου επιδημικού κύματος κρατούσε σε εγρήγορση και ανησυχία τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές για το ιικό φορτίο που θα μεταφερόταν από τους καλοκαιρινούς μήνες στον Σεπτέμβριο, ωστόσο η εξέλιξη ήταν θετική. Παρότι οι ειδικοί τονίζουν τον μεταβατικό χαρακτήρα του μήνα που διανύουμε, κάτι που που δεν τους επιτρέπει ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, διατυπώνουν με βεβαιότητα δύο στοιχεία.

Πρώτον, ότι οι «σκληροί δείκτες» μολύνσεων, εισαγωγών στα νοσοκομεία, διασωληνώσεων και θανάτων δείχνουν τη συρρίκνωση της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 12% οι νέες διαγνώσεις, ποσοστό που μεταφράζεται σε 2.109 κρούσματα πλέον ανά ημέρα.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια υπολογίζεται στις 19.000. Οι νέοι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 που χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο κυμαίνονται στους 200 ανά ημέρα.

Ενώ και ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 6% – μέχρι και την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύονταν σε Μονάδες 631 ασθενείς, από τους οποίους οι 354 ήταν διασωληνωμένοι. Μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των θανάτων, με την εβδομάδα να κλείνει με περίπου 18% λιγότερους θανάτους απ’ ό,τι οι απώλειες της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού περισσότεροι από 700 άνθρωποι.

Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι τον Οκτώβριο θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες βλέπουν μεν να διανύουμε τον Σεπτέμβριο χωρίς επιδημιολογικές αναταράξεις, αλλά ανησυχούν πολύ για το φορτίο του επόμενου μήνα.

Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί την αλλαγή στην ταχύτητα της κυκλοφορίας όλων των ιών της χειμερινής περιόδου – η μετάδοσή τους ευνοείται χάρη στις καιρικές συνθήκες της εποχής.

Πέρυσι αυτό καταγράφηκε με τον πιο δραματικό τρόπο καθώς ο κορωνοϊός επέλασε ταχύτατα στη Θεσσαλονίκη αρχικά και στη συνέχεια σε όλη τη βόρεια Ελλάδα σηκώνοντας το δεύτερο επιδημικό κύμα.

Η σφοδρότητα και η διάρκεια της επιδημίας πέρυσι τον Οκτώβριο έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα και στοιχειώνει τις αρμόδιες αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας συμμετέχοντας σε διαδικτυακή ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, εφιστώντας προσοχή. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πρέπει να υπάρχει μια επαγρύπνηση, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να πιεστεί το σύστημα υγείας στην Κεντρική Μακεδονία. Το ζήσαμε και πέρυσι στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.Ήδη τέσσερις Περιφερειακές ενότητες -Καβάλα, Πιερία, Πέλλα, Ημαθία- βρίσκονται σε τοπικά lockdown, μετρώντας ασθενείς και νεκρούς, ενώ το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι άνω του 55-60%. Οι αρχές έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τη βόρεια Ελλάδα, θεωρώντας ότι προαναγγέλλει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr