Καμία αλλαγή στην άρση των μέτρων που είχε ανακοινώσει στις 20 Απριλίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Αυτά, κλήθηκαν να συνεδριάσουν για να αποτιμήσουν την κατάσταση με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ετσι, από την 1η Μαΐου καταργούνται τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Στο ίδιο πλαίσιο, καταργείται και η απαίτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο πολιτών στη χώρα. Για το θέμα αυτό αναμένεται να εκδοθεί σύντομα νέα αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ).

Αναφορικά με το θέμα της μάσκας, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι κ.ά.

Αλλωστε, και ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η μάσκα δεν πρόκειται να βγει πριν από τις 31 Μαΐου.

Η επιτροπή θα εξετάσει ξανά το θέμα της μάσκας και αργότερα θα συζητηθεί τι θα γίνει από την 1η Ιουνίου.

Με μια ματιά, τι αποφάσισε η Επιτροπή

Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

– 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Διαβάστε ακόμα: 

Capital Economics: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% στην ελληνική οικονομία το 2022 και ρεκόρ για τον τουρισμό 

Η Τsakos Energy Navigation πούλησε δεξαμενόπλοιο του 2006 στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της

Νυχτερινό ρεύμα: Ποιες ώρες ισχύει στη θερινή περίοδο – Πότε αλλάζει το ωράριο