Ελλάδα

ΔΕΔΔΗΕ: 70.000 νοικοκυριά έπληξε στη Αττική το κύμα κακοκαιρίας – Αγώνας δρόμου για να αποκατασταθούν οι βλάβες (upd)

  • Μαριάννα Τζάννε


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Χαρδαλιάς: Ως το βράδυ θα αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών - Μετ' εμποδίων η αποκατάσταση του δικτύου στη μέση και τη χαμηλή τάση - Σύμμαχος η βελτίωση του καιρού

Έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, με προτεραιότητα  Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο αλλά και άλλα σημεία του λεκανοπεδίου δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσει ό,τι έχει γκρεμίσει η βαρυχειμωνιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σταδιακά ηλεκτροδοτούνται τμήματα των περιοχών που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις βλάβες προκύπτουν τα εξής:  Στις 24.00 τα μεσάνυχτα στις 15 προς 16 Φεβρουαρίου, 30.000 ρολόγια είχαν βλάβες, ενώ αντίστοιχα τα μεσάνυχτα στις 16 προς 17 Φεβρουαρίου, 70.000 ρολόγια είχαν βλάβη. Οι βλάβες αφορούσαν κυρίως στη Βόρεια Αττική και σημαντικό μέρος αυτών έχει αποκατασταθεί. Άρα συνολικά επηρεάστηκαν μόνο στην Αττική συνολικά περίπου 70.000 ρολόγια.  Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για τα εκτός Αττικής.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης σε σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ζητά εκ νέου την κατανόηση του κοινού.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το σύνολο του τεχνικού του προσωπικού στην Αττική, περί τα 440 άτομα, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως στα Βόρεια Προάστια του Νομού.

Για πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες, έκανε λόγο σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο επικεφαλής του Διαχειριστή κ.  Αναστάσιος Μάνος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία.

Όπως ανέφερε τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, την Εύβοια, την κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη, και τα βόρεια προάστια της Αττικής. Μόνο στην Εύβοια άλλαξαν  500 στύλους και χρειάστηκε να γίνουν πέντε διαφορετικές οδεύσεις.

Συνολικά πάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αποκατάσταση των βλαβών.

Στα βόρεια προάστια της Αττικής, ειδικότερα, πάνω από 400 άτομα σε εικοσιτετράωρη βάση, τα οποία ενισχύονται με επιπλέον 50-60 άτομα δουλεύουν στο πεδίο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο κ. Μάνος μίλησε για 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά» ανέφερε.

Σε αυτό το διήμερο, σύμφωνα με τον κ. Μάνο  είχαμε περί τις 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης – με τις 42-43 να έχουν αποκατασταθεί, ενώ μένουν οι υπόλοιπες 42-43.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία του διαχειριστή στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις. Δηλαδή σε μεμονωμένες βλάβες, στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, στη χαμηλή τάση.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Δουλεύονται παράλληλα η μέση με τη χαμηλή τάση και ταυτόχρονα, 42 συνεργεία του Στρατού και της ΕΜΑΚ συνδράμουν στο έργο τους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε όλο τον κόσμο, όταν έχουμε τέτοιου είδους χιονοπτώσεις τα μεγάλα πλήγματα είναι στην ηλεκτροδότηση.

«Νομίζω ότι μέσα στη μέρα, σιγά σιγά, μεγάλα κομμάτια ηλεκτροδότησης θα προχωρούν σε αποκατάσταση και θα επιστρέφουν στην κανονικότητα οι άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη και δυσχερή θέση».

 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, επιβεβαίωσε ότι 250.000 νοικοκυριά έμειναν τις τελευταίες ώρες χωρίς ρεύμα, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, όλο το βράδυ, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπιζόταν στο αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και στη δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο. Αυτή τη στιγμή, η ύδρευση έχει αποκατασταθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Υπάρχουν μικρά προβλήματα στο Κουκάκι, στη Βάρη, στο Γαλάτσι στην Ελευσίνα και στο Ηράκλειο. Μέχρι τις 15.00 θα έχουν αποκατασταθεί και αυτά τα σημεία και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης.

Για τις ανάγκες αποκατάστασης των προβλημάτων ηλεκτροδότησης έχουν επιστρατευτεί συνεργεία του στρατού και της ΕΜΑΚ προκειμένου να διευκολύνουν το άνοιγμα των δρόμων για να καταφέρουν τα συνεργεία του Διαχειριστή να φτάσουν στα σημεία του δικτύου που υπάρχουν προβλήματα. Παράλληλα, στην μάχη του καθαρισμού πέφτουν και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

Χθες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από τις εταιρείες μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν σε εργασίες, όπως η κοπή δένδρων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και την αντιμετώπιση της σφοδρής κακοκαιρίας.

Διαβάστε ακόμη

Η λαχτάρα των τραπεζιτών, τα μυστήρια του Πόρτο Καρράς και το λιμάνι του Αστακού

Τηλεμάρκετινγκ Α.Ε: Η πρωτοπόρα… «ελληνική Amazon» αντιμέτωπη με αναταράξεις

TUI: Πρώτη επιλογή για τους Γερμανούς η Κρήτη το καλοκαίρι του 2021

 

Απόρρητο Απόρρητο