Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή της στην κατάργησης και συγχώνευσης Διοικητικών Δικαστηρίων, την αλλαγή στο αυτοδιοίκητο, σύμφωνα με την οποία θα ανατεθεί μέρος της διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων σε τεχνοκράτες (μάνατζερ), όπως εκφράζει την αντίθεσή της στη σύσταση Πανεπιστήμιών από ιδιώτες καθώς απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Ειδικότερα, η ΕΔΔ στο ψήφισμά της αναφέρει: «Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στα σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης διοικητικών δικαστηρίων, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβουν και την ορολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Αξιώνουμε την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, καθόσον οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και σε προσωπικό, ιδίως σε δικαστικούς υπαλλήλους, είναι πολλές, ενώ οι συνθήκες στέγασης πολλών διοικητικών δικαστηρίων εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες.

Επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά εμπόδια για την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει υπόψη τις δικονομικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά δικαστήρια.

Διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι η πιλοτική δίκη έχει συρρικνώσει δραματικά τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, κάτι που υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία.

Διεκδικούμε ουσιαστική αναμόρφωση του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών. Οι ασήμαντες αυξήσεις που δόθηκαν προσφάτως δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες από την εκτόξευση του κόστους ζωής μετά από μία δεκαπενταετία που το μισθολόγιό μας έχει υποστεί μόνο μειώσεις.

Διεκδικούμε, επίσης, την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.

Αξιώνουμε την αποκατάσταση των συντάξεων, την εφαρμογή της 1332/2023 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 3986/2011.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr