Μνήμες από τα όσα βίωσαν στις 23 Ιουλίου του 2018 όταν η πύρινη λαίλαπα οδήγησε στο θάνατο 104 ανθρώπους, ξύπνησαν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Στο ακροατήριο κατέθεσε σήμερα η πρώτη μάρτυρας, δικηγόρος στο επάγγελμα, η οποία έχασε τον αδελφό της Παναγιώτη Χαμηλοθώρη όταν εκείνος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ακολουθώντας, όπως είπε, τις οδηγίες των αρμοδίων.

Ειδικότερα, η κ. Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη η οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη, στην κατάθεσή της περιέγραψε το χάος της ασυνεννοησίας και της έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών που επικρατούσε εκείνες τις τραγικές ώρες, αναφέροντας στην κατάθεσή της πως ο αδελφός της ίσως και να έχει σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως ο αδελφός της κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, εγκλωβισμένος στο δρόμο που οι αστυνομικοί κατηύθυναν τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη από τη δουλειά του στο Μαρούσι.

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού ήταν η φωτιά… Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός… Θα μπορούσαν να τους είχαν πει να πάνε στο λιμάνι αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι», είπε η μάρτυρας και τόνισε πως όλοι «έβρισκαν μπροστά τους τη φωτιά».

«Διαπίστωσα ότι υπήρχαν έντονοι καπνοί Δεν φαινόταν κανένα πτητικό η εναέριο μέσο, προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου να ρωτήσω τι γίνεται», ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησε όταν δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει με τον αδερφό της. Όπως είπε, η ίδια και ο σύζυγό της πήγαν στη συνέχεια στο λιμάνι της Ραφήνας.

Η μάρτυρας κατέθεσε: «Μείναμε πολλές ώρες στο λιμάνι. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Είμαστε στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ πρόκειται για τη γυναίκα η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγο και τα δύο της παιδιά) που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε το θάνατο της κόρης της».

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr