Ελλάδα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πότε θα είναι ξανά σε λειτουργία η ιστοσελίδα του μετά την επίθεση χάκερ

  • newsroom


Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η επαναλειτουργία της

Το νωρίτερο τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 του μήνα από χάκερ, ενώ να αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η επαναλειτουργία της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το «πράσινο φως» θα δοθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους υπεύθυνους για την τεχνολογία στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Αυτό θα γίνει όταν υπάρχει απόλυτη σιγουριά ότι το διαδικτυακό περιβάλλον είναι απολύτως καθαρό και ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ευαίσθητα αρχεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται, πάντως, οι χάκερ δεν «χτύπησαν» ευαίσθητα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα οποία υπάρχουν καταχωρημένα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως αυτά του δημοτολογίου και του ληξιαρχείου, αλλά κρυπτογράφησαν κάποια αρχεία».

Πώς έγινε η επίθεση

Το μήνυμα «Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει» στην αγγλική γλώσσα είδαν αιρετοί και εργαζόμενοι στον δήμο Θεσσαλονίκης να αναγράφεται στα χακαρισμένα αρχεία του ΟΤΑ.

Παράλληλα, υπήρχε κι ένας υπερσύνδεσμος, ο οποίος οδηγούσε στα λύτρα που ζητούσαν οι χάκερ για να ξεμπλοκάρουν την ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό εμφανίστηκε τον περασμένο Μάιο και από τότε κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε δημόσιες υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμα 

Κορωνοϊός: Αύξηση 534% στις νοσηλείες από τις αρχές Ιουλίου – Στο 95% οι ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι (vid)

Δεξίωση στο Προεδρικό: Οι ανεμβολίαστοι και η τουρκική επιθετικότητα στα πολιτικά πηγαδάκια (pics)