Ελλάδα

Διπλή Ανάπλαση: Αυτό είναι το μνημόνιο συνεργασίας για την παρέμβαση που θα αλλάξει την Αθήνα

  • Μαριάννα Τζάννε


Οι υποχρεώσεις των τραπεζών και οι προβλέψεις αν δεν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός εντός εξαμήνου - Το κτήριο Βωβού, η τύχη της Λ. Αλεξάνδρας και πώς η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το γήπεδο στον Βοτανικό

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με πολλές αιρέσεις για να μπει στις ράγες το σχέδιο της διπλής ανάπλασης έως τα τέλη Ιουνίου του 2021 προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν προ ημερών ο Δήμος της Αθήνας, το Ελληνικό Δημόσιο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ερασιτέχνης αλλά και η ΕΑΠ Ελαιώνα (Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα Ανώνυμη Εταιρεία).

Η τελευταία έχει κάτω από την ομπρέλα της το εμπορικό κέντρο του Βωβού, το οποίο έχει περιέλθει στις τράπεζες.

Για την κατασκευή του γηπέδου συνολικής χωρητικότητας 40.000 θέσεων προβλέπεται να διατεθούν συνολικά 72 εκατ. ευρώ, τα οποία προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλους πόρους που θα αναζητηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο στην ΕΕ ως μια μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση μητροπολιτικού χαρακτήρα, σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, «η χρηματοδότηση του οποίου, όπως και των λοιπών έργων υποδομής, έχει όχι μόνο ανταποδοτικά οφέλη υπό την έννοια της απόσβεσης εντός 10ετίας της δημόσιας επένδυσης, όσο και οικονομικό και ευρύτερα κοινωνικό χαρακτήρα».

Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια σημασία τόσο για την κυβέρνηση συνολικά όσο και για τον δήμο της Αθήνας, ειδικά μετά το ναυάγιο και τις επικρίσεις του Μεγάλου Περιπάτου, για το οποίο όμως διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα.

Το MOU που παρουσιάζει το newmoney, προβλέπει μια σειρά διμερών και άλλων συμβάσεων που χρειάζεται να υπογραφούν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την παραχώρηση από το Δήμο της Αθήνας του γηπέδου για 99 χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό ξεκινούν διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσουν οι συμφωνίες εντός της Άνοιξης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η συμφωνία του Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ για να διασφαλιστούν τα οικονομικά του συμφέροντα τις επόμενες δεκαετίες και να προσδιοριστεί το ύψος του ενοικίου για την χρήση του γηπέδου στο Βοτανικό.

Επίσης η διμερή συμφωνία με τον ΑΕΠ Ελαιώνα για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση 7.500 τ.μ για αθλητικές εγκαταστάσεις στο Βοτανικό αλλά και η αντίστοιχη συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του αθλητικού μουσείου και των λοιπών εμπορικών εγκαταστάσεων στη Λεωφόρο κ.α. Εφόσον οι συμφωνίες αυτές ωριμάσουν, θα συγκληθεί η γενική συνέλευση, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να εξουσιοδοτήσει για την υπογραφή των συμφωνιών και για έγκριση ή απόρριψη της διπλής ανάπλασης.

Ο σχεδιασμός της διπλής ανάπλασης

Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται σε μία εμβληματική δράση, που ξεκίνησε σαν ιδέα πριν από 14 χρόνια και η οποία προβλέπει την απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ερασιτέχνη) από την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με την μετατροπή της έκτασης σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής με βάση και το όραμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας του 1985.

Η συνέχεια του σχεδιασμού, που αποτελεί και την ίδια τη φιλοσοφία της διπλής ανάπλασης, προβλέπει την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στην υποβαθμισμένη και προβληματική περιοχή του Ελαιώνα-Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της τελευταίας από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε πολεοδομημένη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου κ.ά.

Τι θα συμβεί αν δεν προχωρήσει η διπλή ανάπλαση

Το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι εφόσον οι διμερείς συμφωνίες που πρέπει να υπογραφούν δεν έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, τα Συμβαλλόμενα Μέρη μπορούν να αποδεσμευθούν από το σχέδιο της διπλής ανάπλασης χωρίς κάποια αξίωση έναντι των υπόλοιπων μερών.

Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το σχέδιο, ο Δήμος Αθηναίων, ως ο κύριος συντονιστής του έργου προβλέπεται ότι θα αναλάβει την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αποκτήσουν «οι Περιοχές της Διπλής Ανάπλασης ή τμήματα αυτών, διαφορετικό προορισμό και χαρακτηριστικά διαφορετικής αξιοποίησης από το ισχύον πλαίσιο ανάπλασης και ανάπτυξης».

Σε ανάλογες συνθήκες θα προσαρμοστεί και το ημιτελές mall του Βωβού. Εφόσον δεν επιτευχθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού η ΑΕΠ Ελαιώνα, μπορεί να αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος της Ανάπλασης και εν τέλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ιδιοκτησίας της με ισότιμους όρους δόμησης, επιτρεπόμενων χρήσεων και κάλυψης.

Τα βασικά έργα της ανάπλασης

Τρία είναι τα κυριότερα έργα της διπλής ανάπλασης όπως αυτά περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.

Η Περιοχή Ανάπλασης I (Λ. Αλεξάνδρας), στην οποία προβλέπονται ένα αθλητικό μουσείο – εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τμ., υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων έως 700 θέσεων, έργα φύτευσης, διαμόρφωσης χαμηλού και υψηλού πρασίνου, διαμόρφωσης κυκλοφορίας πεζών κ.λπ.

Η περιοχή Ανάπλασης II – Τομέας Ανάπλασης Α’ (Βοτανικός) προβλέπονται ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη 7.500 τμ., μία ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, λοιπές εγκαταστάσεις Δήμου Αθηναίων 4.800 τμ καθώς και έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την δημιουργία ενός Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, χωρητικότητας 10.000 θέσεων, που θα κατασκευαστεί με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο ίδιος αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το ακίνητο εντός του οποίου θα χωροθετηθεί το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ μπορεί να είναι όμορο της περιοχής του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης ή σε κάθε περίπτωση σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των 300 μέτρων από αυτήν, καθώς «η ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης ενδέχεται να δημιουργήσει πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές ή άλλες δυσκολίες εφαρμογής του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, όπως ριζική τροποποίηση των αρχών και διατάξεων του Π.Δ.»

Στην περιοχή Ανάπλασης II –Βοτανικός (Τομέας Ανάπλασης Β’) εντάσσεται επίσης ένα κτιριακό συγκρότημα 51.856 τμ. που είναι το πρώην mall Βωβού, το οποίο έχει περιέλθει στις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς. Η επέλαση της πανδημίας έχει φρενάρει προσωρινά τουλάχιστον κάθε σχέδιο για ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού πόλου από τις τράπεζες.

Δεν αποκλείεται αναφέρουν στην αγορά, οι χρήσεις να διαφοροποιηθούν και ο χώρος να μετατραπεί σε κτίριο γραφείων. Στα έργα αυτά εντάσσονται επίσης οι εργασίες διαμόρφωσης πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών στο δικό τους ακίνητο κλπ.

Οι εμπορικές λειτουργίες και δραστηριότητες του γηπέδου ποδοσφαίρου (σουίτες, εστιατόρια, καταστήματα, ονοματοδοσία κ.λπ.) θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμίσθωσης από τον Δήμο Αθηναίων προς τον Ανάδοχο μισθωτή που θα προκύψει μετά από διαγωνισμό, έναντι ετήσιου μισθώματος, το οποίο ορίζεται σε ποσοστό επί των ετησίων καθαρών εισπράξεων από τους εκμισθούμενες λειτουργίες και δραστηριότητες.

Το κατώτατο ως άνω ποσοστό θα αποτελέσει αντικείμενο ανεξάρτητων εκτιμητών, ο δε προσδιορισμός του θα γίνει με ευθύνη και επιμέλεια του Δήμου Αθηναίων προ των διαδικασιών εκμίσθωσης.

Τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές δραστηριότητες του γηπέδου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων κατά 65% και 35% αντίστοιχα.

Το ΜΟU, προβλέπει ρόλο «Συντονιστή Συμβούλου Ανάπτυξης, τον οποίο θα αναλάβει εταιρεία, «η οποία όπως αναφέρεται θα έχει κατ’ ελάχιστο σημαντική εμπειρία στην Ελλάδα διαχείρισης μεγάλων έργων ανάπτυξης, μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, μεγάλων αστικών αναπλάσεων, καθώς και εμπειρία διαχείρισης δημόσιων υπηρεσιών και έργων.

Βήμα-βήμα το χρονοδιάγραμμα

Το σχέδιο προβλέπει ότι η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη και το γήπεδο ποδοσφαίρου, θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων που ορίζονται στην Περιοχή Ανάπλασης II, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για το Σωματείο Π.Α.Ο., θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ορίζονται στην Περιοχή Ανάπλασης II έως τις 30.11.2021.

Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για την Περιοχή Ανάπλασης II, στο Δ’ τρίμηνο του 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Οι δεσμεύσεις της ΑΕΠ Ελαιώνα

Η συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών προβλέπει και μία σειρά από υποχρεώσεις και για την ΑΕΠ Ελαιώνα. Η τελευταία αναλαμβάνει τις δαπάνες για την έκδοση της άδειας κατεδάφισης του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου, μη περιλαμβανομένων των αμοιβών, προστίμων, εισφορών και λοιπών εξόδων που αφορούν στη ρύθμιση και νομιμοποίηση, αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων που πιθανώς υπάρχουν στους χώρους της Περιοχής Ανάπλασης και θα απαιτηθεί η τακτοποίησή τους για την έκδοση της ως άνω άδειας κατεδάφισης, κατά τον χρόνο που προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα ενεργειών υλοποίησης του Προγράμματος.

Επίσης αναλαμβάνει να εκτελέσει, τα έργα διαμόρφωσης των χώρων και των δικτύων υποδομής (ύδρευσης αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, φυσικού αερίου κλπ) από κοινού και ύστερα από συμφωνία με τα Συμβαλλόμενα Μέρη και τους υπόλοιπους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα δεν υποχρεούται να καταβάλει κανενός είδους δαπάνη που αφορά τον υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που προβλέπεται στην Περιοχή Ανάπλασης I.

Σε ότι αφορά, την Περιοχή του Βοτανικού (Ανάπλασης II), η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει να επισπεύσει τις διαδικασίες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου του ΠΑΟ, τις διαδικασίες κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και των λοιπών εγκαταστάσεων Δήμου Αθηναίων, εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου.

Επίσης να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου, τις δαπάνες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο και να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής των έργων της Περιοχής Ανάπλασης II και τα έργα διαμόρφωσης των χώρων και των δικτύων υποδομής (ύδρευσης αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, φυσικού αερίου κλπ).

Διαβάστε ακόμη: 

Σε 30.000 δικαιούχους η τελευταία δόση της «Επιστρεπτέας 4»

Αγορά ενέργειας: Σταδιακή αποκλιμάκωση στη χονδρική – Σταθερά τιμολόγια από τη ΔΕΗ

Άλλο €1 δισ. για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ανέργους και ιδιοκτήτες ακινήτων