Εικόνα αποκλιμάκωσης των πιέσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτει από τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, όπως επεσήμαναν στο ΑΠΕ αρμόδιες πηγές της ΡΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών χονδρικής που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα δεν έχει περάσει στους καταναλωτές και οι προβλέψεις είναι πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι η απόφαση της ΔΕΗ – όπως ανέφεραν επίσης στο ΑΠΕ πηγές της επιχείρησης – να κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά (χαμηλή τάση) και ο δεύτερος, η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλική από την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου που δημιουργεί πρόσθετη ανταγωνιστική πίεση στις τιμές.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής, από την πλευρά της ΡΑΕ μεταδίδεται εικόνα αποκλιμάκωσης αλλά όχι εφησυχασμού.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση, καθώς η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς με την εφαρμογή και στη χώρα μας του ευρωπαϊκού συστήματος (target model, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ που το εφαρμόζει) είναι αναμενόμενο, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, να συνοδεύεται το πρώτο διάστημα από δυσλειτουργίες.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την αποκλιμάκωση του Σαββατοκύριακου, επανήλθαν ανοδικές τάσεις στη χονδρική, κάτι που όμως παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποδίδεται μεταξύ άλλων στην εποχικότητα.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις τιμές χονδρικής η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά πλέον και τις τιμές λιανικής, θέτοντας στη διάθεση των καταναλωτών από αύριο Τετάρτη το εργαλείο σύγκρισης τιμών στην ιστοσελίδα www.energycost.gr.

Από την επισκόπηση που έγινε ενόψει της λειτουργίας του παρατηρητηρίου τιμών, επιβεβαιώνεται ότι η άνοδος των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης (είναι η τελευταία χρονικά αγορά του target model στην οποία εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής) δεν έχει επηρεάσει τις λιανικές.

Σε κάθε περίπτωση βαρύνουσα για τις εξελίξεις στη λιανική είναι η δέσμευση της ΔΕΗ να κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, επιλογή για την οποία κατά τις πληροφορίες ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής στη διάρκεια του 2020 παρέμειναν επί μακρόν σε χαμηλά επίπεδα. Κάτι που – όπως υπογραμμίζεται – ωφέλησε το σύνολο των προμηθευτών και όχι μόνο τη ΔΕΗ, το μερίδιο αγοράς της οποίας κυμαίνεται στο 63%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την ιταλική που θα εφαρμοστεί από τις 15 Δεκεμβρίου, σε πρώτη φάση για την προημερήσια και σε επόμενη για την αγορά εξισορρόπησης.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως όταν υπάρχουν διαφορές τιμών μεταξύ των δύο αγορών θα γίνεται αυτόματα ροή ενέργειας από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη χώρα, προκειμένου να επέρχεται εξισορρόπηση. Θα ακολουθήσει στις αρχές του 2021 η σύζευξη και με την αγορά της Βουλγαρίας, με ανάλογα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε 30.000 δικαιούχους η τελευταία δόση της «Επιστρεπτέας 4»

Vodafone: Στο επίκεντρο τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου αλλά και οι συνέργειες μέσω του ταμείου Φαιστός

Η ισχυρότερη CEO της Αυστραλίας με το «δύσκολο» όνομα διαχειρίζεται 276 δισ. δολ