Ελλάδα

Πελώνη: Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ και ειδικά στην Αττική – Κωδικός «6» μόνο με τα πόδια

  • newsroom


Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

«Είμαστε σε lockdown και σε lockdown σκληρό. Τα στοχευόμενα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο όσο και για τις περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο όπως η Αττική είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που ίσχυαν τον περασμένο Μάρτιο. Το περασμένο Μάρτιο θυμίζω δεν είχαμε περιορισμούς στο εύρος χρήσης των sms, ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αυξάνεται επίσης η τηλεργασία κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο status στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα ισχύει το maximum της τηλεργασίας και λαμβάνουμε μέτρα ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά και το ιικό φορτίο για να μπορέσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα, όταν το επιτρέψει η μείωση της διασποράς και η μείωση του ιικού φορτίου να επανέλθουμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την μετακίνηση με κωδικό 6 μόνο με τα πόδια που είχε απορριφθεί στο παρελθόν η κ. Πελώνη είπε «Η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη, πρέπει όλοι να φροντίσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα, να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη διότι αυτή τη στιγμή δίνουμε την τελευταία μάχη και δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο». «Δεν τιμωρεί η κυβέρνηση όταν επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα. Έχει παρατηρηθεί και από τους ελέγχους και από τη λήψη των sms κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού όπως και του κωδικού 2 και πλέον επιτρέπεται η άθληση αλλά επιτρέπεται με τα πόδια καθώς ο κωδικός 6 δεν είναι ούτε για ανταλλαγή επισκέψεων στα σπίτια ούτε για άλλες δραστηριότητες. Πρέπει να δείξουμε υπομονή και υπευθυνότητα. Δεν είμαστε σήμερα εκεί που ήμασταν έξι μήνες πριν, υπάρχει πλέον το εμβόλιο, προχωρούν οι εμβολιασμοί και πολύ σύντομα θα είμαστε σε μια άλλη φάση» σημείωσε.

“Όλοι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και θα γίνουν ακόμα αυστηρότεροι. Σε ότι αφορά τους εργασιακούς χώρους έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 72.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.650.000 ευρώ περίπου. Λαμβάνονται μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχει αυξηθεί ο στόλος των λεωφορείων κατά 40% από τον Ιούλιο του 2019 και έχουμε 3.000 περισσότερα δρομολόγια στην Αθήνα σε καθημερινή βάση, ενώ συνεχίζεται η αύξηση αυτή και, βεβαίως, λαμβάνονται και μέτρα προστασίας…”, σημείωσε η κ. Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για τις διορθωτικές δηλώσεις του κ. Δρίτσα επισήμανε «Εάν μένουμε σε αυτά που έχουν γίνει μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, προφανώς δεν αρκεί και καλούμε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις αδιανόητες και προσβλητικές δηλώσεις του κ. Δρίτσα και να σπάσει την αφωνία του. Γιατί σιωπή σημαίνει έμμεση αποδοχή και των δηλώσεων και της κάλυψης της πολιτικής που αυτές υποκρύπτουν».

Η κ. Πελώνη σε ερώτηση και για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις για τον Κουφοντίνα και κατά πόσο η κυβέρνηση θα τηρήσει το νόμο είπε «ο νόμος δεν αφορά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Προβλέπει απαγόρευση κατά περίπτωση. Δεν απαγορεύονται οι πορείες. Ωστόσο, είναι αυτονόητο και σαφές ότι αυτή τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν αυτήν την τελευταία προσπάθεια για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, να γίνονται οι πορείες νομίζω ότι αυτό επιβάλλει η κοινή λογική και θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο και από την πλευρά των κομμάτων να τη στηρίζουν και αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα. Καθώς, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε αυτές τις πορείες υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Θα πρέπει να λάβει και εκείνος υπεύθυνη στάση και διερωτώμαι εάν αναλαμβάνει τελικά το ρίσκο για ό,τι συμβεί από αυτές τις πορείες, την ώρα που καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασφυξία στα νοσοκομεία και για τη διαχείριση της πανδημίας».

Για τα μέτρα στήριξης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει πληττόμενους κλάδους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. «Όσο προχωράμε τα μέτρα γίνονται πιο στοχευμένα, καθώς πρέπει να φροντίσουμε και για την ανάκαμψη της οικονομίας από τον Απρίλιο και μετά”, συμπλήρωσε ενώ ερωτηθείσα για φαινόμενα παρατυπίας στη σειρά των εμβολιασμών, επισήμανε: «Είναι μία διαδικασία που λειτουργεί υποδειγματικά και με βάση την προτεραιοποίηση. Μεμονωμένα φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί διερευνώνται… Υπάρχουν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις και όσοι παραβιάζουν τη λίστα προτεραιοποίησης θα τους κρίνει και η κοινωνία, την ώρα που αναμένουμε σε λίγο να μπουν και οι ευπαθείς ομάδες στη διαδικασία του εμβολιασμού”.

 

Διαβάστε ακόμη:

«Στροφή» σε μέτρα ανάκαμψης όταν τελειώσουν τα lockdown

Ναυλαγορά: Φόβοι για «παραισθήσεις» αισιοδοξίας

Ποια εισοδήματα του 2020 δεν θα μπουν στην «τσιμπίδα» της εφορίας

Απόρρητο Απόρρητο