Επέκταση του καθεστώτος της αργίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Αττική, σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση -δια του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη– κι ενώ εξακολουθεί το έργο της αποκατάστασης του οδικού δικτύου, αλλά και της ηλεκτροδότησης σε όλο το λεκανοπέδιο.

Κλειστά σχολεία

Λόγω και των συνθηκών παγετού που επικρατούν από νωρίς το πρωί, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τασχολεία, όπως γνωστοποίησε χθες η Περιφέρεια Αττικής. Με δεδομένο ότι η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα, δεν θα υπάρξει υπηρεσία τηλεκπαίδευσης, ενώ η κατάσταση αναμένεται να συνεκτιμηθεί στη διάρκεια της ημέρας αναφορικά με την λειτουργία των σχολικών τμημάτων στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές. Αντίθετα, στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Καθεστώς αργίας

Υπενθυμίζεται ότι ως αργία ορίζεται μια συγκεκριμένη ημέρα ή μια περίοδος μερικών ημερών, κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Ως επίσημες αργίες στην Ελλάδα στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν οριστεί 12, εκ των οποίων 8 σταθερές, δηλαδή η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25 Μαρτίου), η Εργατική Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η Επέτειος του ΟΧΙ (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα μετά το Πάσχα και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Εξαιρέσεις για το Δημόσιο

Εξαιτίας της κήρυξης της αργίας, ανεστάλη και η σημερινή λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, η αργία αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν.

Ωστόσο, από το καθεστώς αργίας κατά τη σημερινή ημέρα εξαιρούνται:

(α) οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,

(β) οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,

(γ) οι δημόσιες δομές υγείας,

(δ) τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και

(ε) υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους.

Κανονικά τα ημερομίσθια

Όσον αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στις πληγείσες από την «Ελπίδα» περιοχές, «οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους» διευκρίνισε το Υπουργείο Εργασίας, για τις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Απαλλαγή εισφορών

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες, απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναστολή εμβολιασμών

Επιπλέον, αναστέλλονται σήμερα τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ενώ οι ενήλικοι πολίτες και τα παιδιά ηλικίας 12+ θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων ραντεβού. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, οι γονείς θα ενημερωθούν για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού με SMS που θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Λιανεμπόριο

Κλειστά λόγω της αργίας θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, αλλά και οι τράπεζες. Σε ενημέρωσή της, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθυμίζει πως το μέτρο αφορά μόνο στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr