Ελλάδα

Εμβόλια: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τέταρτη δόση

  • newsroom


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί όλα τα δεδομένα που συλλέγονται προκειμένου να αποφανθεί πότε θα μπορεί να χορηγηθεί τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες πληθυσμού

Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται οι αποφάσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα υψηλού κίνδυνου στη χώρα μας.

Ένα πιθανό σενάριο σχετικά με τον εμβολιασμό στον υπόλοιπο πληθυσμό είναι να υπάρξει σύσταση τον προσεχή Σεπτέμβρη για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού που θα παρέχει ευρύτερη κάλυψη και έναντι της «Όμικρον» σύμφωνα πάντα με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί όλα τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης σε άτομα που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω προβλημάτων υγείας χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, προκειμένου να αποφανθεί πότε θα μπορεί να χορηγηθεί τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου έκανε λόγο, προ ημερών ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,  σημειώνοντας πως αρχικά θα εγκριθεί, ίσως και τον επόμενο μήνα, για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε. Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της όμικρον, την όμικρον 2, και έξαρση κρουσμάτων» τόνισε.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται νέο σοκ από τον πληθωρισμό: Πάνω από 8% και τον Μάρτιο

Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν μανιωδώς ρολόγια των 60.000 ευρώ

Ενέργεια: Οι πληρωμές σε ρούβλια και οι ανησυχίες για τα ακυρωμένα φορτία της Ρεβυθούσας