Εντείνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική λίστα την οποία δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ειδικότερα, τα φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Σκευάσματα Περιορισμένης Διαθεσιμότητας» και εκείνα τα οποία διακρίνονται ως φάρμακα «Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης», έφτασαν μέσα στον Φεβρουάριο τα 193, από 150 που ήταν στα μέσα Ιανουαρίου. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 40%.

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΦ, τα σκευάσματα που είναι δυσεύρετα στα ράφια των ιδιωτικών και των νοσοκομειακών φαρμακείων, αυξήθηκαν το τρέχοντα μήνα στα 146 από 104 τον Ιανουάριο. Αντίθετα μικρή υποχώρηση στα 47 από 52, σημείωσαν τα σκευάσματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία της έκτακτης κάλυψης και είναι κυρίως νοσοκομειακά και εισάγονται συνήθως μέσω του ΙΦΕΤ.

Στην νέα λίστα βλέπουμε να έχουν προστεθεί πασίγνωστα και δημοφιλή αναλγητικά και αντιεμετικά σκευάσματα, σκιαγραφικά, 2 εμβόλια αλλά και σημαντικά νοσοκομειακά φάρμακα ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με χρόνιες νόσους ή για επεμβάσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ελλείψεις στα πολύ γνωστά πλέον αντιδιαβητικά και μάλιστα σε ένα εξ αυτών με δραστική τη σεμαγλουτίδη, προστέθηκε και ακόμη μία φαρμακοτεχνική μορφή χορήγησης εντείνοντας το πρόβλημα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στις παραπάνω ελλείψεις, θα πρέπει αν προσθέσουμε και εκείνες τις οποίες ανακοινώνει κάθε μήνα ο ΕΟΦ και αφορούν στα σκευάσματα όπου δεν υπάρχουν πλέον καθώς έχουν προχωρήσει οι εταιρείες σε οριστική διακοπή κυκλοφορίας. Με βάση την τελευταία λίστα του Ιανουαρίου 2024, ο αριθμός αυτών ανέρχονταν στα 258.

Υπενθυμίζεται ότι για τον έλεγχο των ελλείψεων ήδη λειτουργεί πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας στην οποία συγκεντρώνονται στοιχεία από Φαρμακευτικές Εταιρείες, Φαρμακαποθήκες αλλά και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ώστε να τεκμηριώνεται η έλλειψη και να προωθούνται λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα αυτή αν και λειτουργεί εδώ και ένα μήνα, δεν έχει ακόμη τροφοδοτηθεί με τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν αξιοποιήσιμα συμπεράσματα. Επίσης αναμένεται να υπάρξει και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με αυστηροποίηση κάποιων όρων, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προάγουν το έργο της.

Διαβάστε ακόμη

Πώς και γιατί η εφορία φτιάχνει το προφίλ μας

BYD: Ανταγωνίζεται Ferrari και Lamborghini με το ηλεκτρικό supercar των 233.450 δολαρίων

Γιατί λιγοστεύουν τα δεξαμενόπλοια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ