Δεν πρόκειται για ερασιτέχνες, αλλά για «επαγγελματίες» χάκερς που είχαν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, με ακριβό κόστος και άγνωστα κίνητρα. Αυτό αναφέρουν ειδικοί για την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας, τινάζοντας στον αέρα την εξέταση μαθητών την Δευτέρα αλλά και τη Τρίτη σε σχολεία της χώρας. Οι επιθέσεις έγιναν με διαφορά δύο 24ώρων, με την δεύτερη να είναι μεγαλύτερης κλίμακας. Μάλιστα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά, ακόμα και η περίπτωση να πρόκειται για κακόβουλη επίθεση από το εξωτερικό, οι ειδικοί αναζητούν τα ίχνη των δραστών.

Πρόκειται για επίθεση που είναι γνωστή ως «hacking καθυστερήσεων». Στόχος αυτών των επιθέσεων είναι να μην γίνει εφικτή η πρόσβαση στο σύστημα, αργοπορώντας την πλατφόρμα ή υπερφορτώνοντάς την. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πλατφόρμα δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Αυτό, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τεχνικοί δεν σημαίνει ότι πρόκειται για παράλληλο χτύπημα από διαφορετικές χώρες, αλλά ότι ο χάκερ ή οι χάκερς, μπόρεσαν να αλλάξουν ταχύτατα την διεύθυνση ip τους, την ηλεκτρονική τους ταυτότητα δηλαδή, ώστε να είναι αδύνατον να εντοπιστούν.

Στις επιθέσεις DDoS o εισβολέας προσπαθεί με συντονισμένη επίθεση που εξαπολύεται από μεγάλο αριθμό υπολογιστών τους οποίους έχει με κάποιο, συνήθως παράνομο τρόπο, πάρει στον έλεγχο του να θέσει εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό δίκτυο που έχει στοχεύσει. Το ηλεκτρονικό δίκτυο στόχος και πιο συγκεκριμένα οι διακομιστές που ελέγχουν τη λειτουργία του βομβαρδίζονται από χιλιάδες ή εκατομμύρια ταυτόχρονα αιτήματα εισόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν αυτή την μαζική «επίσκεψη» και να τίθενται εκτός λειτουργίας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr