Ελλάδα

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Στέρεο τείχος ανοσίας τον Ιούλιο

  • newsroom


Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% των Ελλήνων, αρκεί να είναι συνεπής η ΕΕ - 1,9 εκατ. δόσεις μέχρι το Πάσχα και 1,2 εκατ. δόσεις από την Johnson & Johnson το τρίμηνο Απριλίου

Σε κομβικό μήνα για την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας αναδεικνύεται ο Μάρτιος, καθώς τα πρώτα δείγματα για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας είναι θετικά, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει προς την «Ελευθερία» εν μέσω του τρίτου και δυνατού επιδημικού κύματος. Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχει καλυφθεί εμβολιαστικά το 70% με 80% του πληθυσμού, ποσοστό απαραίτητο για την οικοδόμηση στέρεου τείχους ανοσίας.

Η βάση ωστόσο έχει τεθεί: έως και την περασμένη Πέμπτη 362.927 πολίτες είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού (ποσοστό 3,5%), με την πλειονότητά τους να είναι άτομα ηλικίας 75 χρόνων και άνω. Aλλοι 695.086 πολίτες είναι προγραμματισμένο να λάβουν και τη δεύτερη δόση το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, 700.000 πολίτες έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση εμβολιασμού.

Παράλληλα, η απόφαση, που αναμένεται αυτή την εβδομάδα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την κατάργηση του ηλικιακού περιορισμού στη χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, θα ανοίξει ταχύτερα τα ραντεβού σε νέες εμβολιαστικές ομάδες, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην «Ελευθερία». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα σύσταση της Επιτροπής, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε άτομα ηλικίας 60-64 χρόνων. Ωστόσο, τα νεότερα δεδομένα οδήγησαν σε επικαιροποίηση των συστάσεων. Τόσο τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες που συνεχίζονται όσο και από τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων σε άλλες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, δρομολογείται άμεσα η ένταξη στην «Ελευθερία» και των ατόμων ηλικίας 65-69 χρόνων όπως και 70-74 χρόνων.

Οι παραλαβές τον Απρίλιο

Καταλυτικής σημασίας για τον ρυθμό υλοποίησης των ραντεβού για εμβολιασμό είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης για την πανδημία.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου στην Ελλάδα θα έχουν γίνει 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με βάση τις παραλαβές εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί. Σε ό,τι αφορά το επόμενο τρίμηνο, από Απρίλιο έως Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1,2 εκατ. εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι μονοδοσικό, κάτι που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες. Οπως έχει γίνει γνωστό, θα παραδίδονται 400.000 δόσεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech αναμένεται τον επόμενο μήνα η παραλαβή 1 εκατ. δόσεων, ενώ περίπου 500.000 δόσεις εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Συνεπώς, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες για τη θωράκιση των πολιτών και την περαιτέρω ενίσχυση του τείχους ανοσίας στη χώρα μέχρι το Πάσχα, αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ηρακλής ΙΙ: Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν αναμένουν κυβέρνηση και τράπεζες

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

Έλλη Διβάνη: «Έφυγε» στα 33 της η κληρονόμος της γνωστής οικογένειας των ξενοδόχων

Απόρρητο Απόρρητο