Το plan Β που περιλαμβάνει τη στοχευμένη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες γιατρούς, για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19, ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους, που φτάνουν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η επιδημία επελαύνει πλέον σε όλη τη χώρα, με ανησυχητική διασπορά από τη βόρεια  Ελλάδα έως την Πελοπόννησο. Ήδη οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συστρατευτεί με το ΕΣΥ και είναι θέμα των επόμενων 24ωρων να συμμετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί -απομένει να φανεί αν θα συστρατευτούν ή θα επιστρατευτούν.

Το περασμένο 48ωρο καταγράφηκαν περίπου 900 νέες εισαγωγές. Οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ανέρχονταν χθες βράδυ στους 3.633 και η εκτίμηση είναι ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται δυναμικά αφού η “δεξαμενή” των μολύνσεων τροφοδοτείται καθημερινά και τροφοδοτεί στη συνέχεια τα νοσοκομεία με περιστατικά σοβαρής νόσου.

Υπό το βάρος των επιδημιολογικών δεδομένων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε χθες τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) για να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας τους στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές εφόσον χρειαστεί, καθώς και με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων των επίμαχων, “βαθυκόκκινων” περιοχών για να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί στις κλινικές Covid του ΕΣΥ. 

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης με τον ΣΕΚ συμφωνήθηκε η παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ καθώς και κλινών για Covid και non Covid περιστατικά. Επίσης, κατά το πρότυπο του περασμένου Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και του Μαρτίου στην Αττική συζητήθηκε η παροχή επιπλέον αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid. 

Ήδη στη  Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί περισσότερες από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 150 για λοιπά περιστατικά

Εκτός από τη στήριξη των ιδιωτικών κλινικών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε βοήθεια και από τους ιδιώτες γιατρούς στη βόρεια Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή αντιστοιχεί το 36% των κρουσμάτων και το 38% των νοσηλευόμενων με λοίμωξη covid. Χθες μόνο σε Μακεδονία και Θράκη εντοπίστηκαν 2.611 νέες λοιμώξεις με τις μισές σχεδόν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (1.179) και πάνω από 100 στις ΠΕ: Κοζάνης (217), Πέλλας (172), Σερρών (149), Ημαθίας (132) και Πιερίας (108).

Οι ανάγκες σε παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους έχουν αποτυπωθεί με τον πιο σκληρό τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες που το ΕΣΥ βρίσκεται και πάλι σε πολεμικές συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας ασθενών με Covid.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr