Χιλιάδες κάτοχοι αδειών οδήγησης θέλουν για να οδηγήσουν δίκυκλο έως 125 κ.εκ. με το δίπλωμά τους αλλά ο κορωνοϊός κρατά κλειστές τις Σχολές Οδηγών.

Ωστόσο μπορεί ο νέος νόμος να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων αλλά στην ουσία ακόμη δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός με αποτέλεσμα οι Σχολές Οδηγών να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τα πέντε υποχρεωτικά μαθήματα που ορίζει η νέα νομοθεσία.

Οι υποψήφιοι οδηγοί δίκυκλων θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Οδηγών ώστε να κανονίσουν τα πέντε υποχρεωτικά μαθήματα που ορίζει ο νόμος ή αν δεν αισθάνονται έτοιμοι να κυκλοφορήσουν με δίκυκλο στο δρόμο καλό θα είναι να κάνουν κανένα επιπλέον μάθημα.

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το κόστος των πέντε υποχρεωτικών μαθημάτων μαζί με το παράβολο αντικατάστασης της άδειας οδήγησης δεν αναμένεται να υπερβεί τα 100 ευρώ ενώ ο έντονος ανταγωνισμός μπορεί να μειώσει περαιτέρω το κόστος απόκτησης της άδειας οδήγησης δίκυκλου έως 125 κ.εκ. στα 80 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Τι είναι ο κωδικός 121

Σύμφωνα με τον νέο νόμο η κατηγορία αδειών οδήγησης Β θα ισχύει για την οδήγησης οχημάτων της κατηγορίας ΑΜ αν ο υποψήφιος είναι κάτοχος διπλώματος της κατηγορίας Β πάνω από 6 έτη, και έχει συμπληρώσει τα 27 έτη.

Η κατηγορία Β με τον εθνικό κωδικό αριθμό 121 ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1, μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, αν ο υποψήφιος οδηγός είναι κάτοχος της κατηγορίας Β για πάνω από 6 έτη, έχει συμπληρώσει το 27ο έτος και έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον πέντε μαθήματα υποχρεωτικής πρακτικής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στον κωδικό 121 θα εμφανίζεται στην άδεια οδήγησης στην κατηγορία Β όπου θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχος μπορεί να οδηγεί και οχήματα της κατηγορίας Α1 έως 125 κ.εκ.

Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι κάτοχοι άδειας οδήγησης κατηγορίας Β με κωδικό 121 δεν θα μπορούν μετά από 2 χρόνια να αναβαθμίζουν την άδεια οδήγησης του δίκυκλου σε μεγαλύτερης κατηγορίας, αλλά αν επιθυμούν να οδηγήσουν δίκυκλα μεγαλύτερου κυβισμού και ιπποδύναμης θα πρέπει να δώσουν κανονικά εξετάσεις όπως ισχύει και σήμερα.

Διαβάστε ακόμα: 

Πώς θα πάρετε «φορομπόνους» μέχρι και 6.400 ευρώ για επισκευές σε ακίνητα 

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί αρκείται σε μισθό 100.000 εδώ και 40 χρόνια ενώ πληρώνει στελέχη του με $16 εκατ. ετησίως 

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης: Μέχρι πότε θα ισχύουν