Έντονο ενδιαφέρον για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 δείχνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, καθώς, σύμφωνα με το τελευταίο ειδικό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 75% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν αν οι εκλογές διεξάγονταν  την επόμενη εβδομάδα.

Το αντίστοιχο ποσοστό, συνολικά στην ΕΕ, ανέρχεται στο 68%, ενώ την ίδια στιγμή το 57% των Ευρωπαίων και 58% των Ελλήνων ενδιαφέρονται ήδη για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024.

Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξή της στη ΕΕ, καθώς θετικά απαντά το 72% των πολιτών της ΕΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Έλληνες πολίτες αγγίζει το 73%.

Σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο «Parlemeter 2023», που δημοσιεύεται έξι μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, επτά στους δέκα Ευρωπαίους και σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, ενώ η καταπολέμηση της φτώχειας, η δημόσια υγεία, η κλιματική αλλαγή και η στήριξη της οικονομίας αποτελούν κύριες πολιτικές προτεραιότητες. Στην Ελλάδα, η καταπολέμηση της φτώχειας, η στήριξη της οικονομίας και η δημόσια υγεία αποτελούν τις συχνότερες απαντήσεις.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες στην έρευνα είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (34%). Η εικόνα της ΕΕ παραμένει σταθερή από τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των πολιτών της ΕΕ να έχουν θετική εικόνα, το 38% ουδέτερη και το 16% να έχουν αρνητική εικόνα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ένωση είναι 43%, αυξημένο κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2023. Αντιστοίχως, έχουν μειωθεί οι ουδέτερες γνώμες (38% από 41%) και οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων κατά 9 μονάδες (19% από 28%). Το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 65% της αντίστοιχης έρευνας το φθινόπωρο του 2022.

Ο αντίκτυπος των δράσεων της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή αναγνωρίζεται από το 87% των πολιτών στην Ελλάδα, πέντε μονάδες παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο. Ακολουθούν η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (54%) και η δημόσια υγεία (50%).

Όπως αντικατοπτρίζεται επίσης στις πολιτικές προτεραιότητες των πολιτών, οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Το 73% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) και το 87% των Ελλήνων αντίστοιχα πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Παράλληλα, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (37%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές φορές ή τις περισσότερες φορές. Στα ίδια επίπεδα (36%) και οι απαντήσεις στην Ελλάδα.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 να πλησιάζουν, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, πλειοψηφική άποψη σε 21 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας μάλιστα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 77%, αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (57%) ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα σταθερό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την άνοιξη του 2023 (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα) αλλά 6 μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018, σε παρόμοια χρονική στιγμή πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψήφιζαν, εάν οι ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιούνταν σε διάστημα μιας εβδομάδας – εννέα μονάδες υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2018. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων (58%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ σαφώς περισσότεροι πολίτες της χώρας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (75%), θα ψήφιζαν σε αυτές εάν πραγματοποιούνταν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Ταχιάος: Ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στα έργα λόγω έλλειψης πόρων

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς τα μεγάλα «ασημικά» του κατέληξαν στο σφυρί (pics)

Gstaad Palace: Ιστορίες από το εμβληματικό ξενοδοχείο που σφύζει από Ελληνες τα Χριστούγεννα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ