Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Επτά εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες (vid)

  • newsroom


Για πρώτη φορά σε κινητοποίηση για την κατάσβεση πυρκαγιάς συμμετείχαν επτά διαφορετικά εναέρια μέσα. Από τα κλασικά Canadair μέχρι το θηριώδες Beriev Be-200 και από τα Ericson ως τα Super Puma

Η ανταπόκριση και η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση.

Για πρώτη φορά, επτά διαφορετικά εναέρια μέσα πήραν μέρος στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική και κάποια συνεχίζουν, είτε να επιχειρούν είτε να περιπολούν, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Παρά τις αντιξοότητες -υψηλές θερμοκρασίες (δυσκολεύουν τις πτήσεις), κατοικημένες περιοχές (δυσκολία ρίψης νερού), μικροκλίμα φωτιάς (θερμές εναέριες μάζες, που κάνουν επικίνδυνη μία πτήση πάνω τους)- οι πιλότοι της Πυροσβεστικής και της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά.

Όμως ποιοι ήταν (και παραμένουν) οι επτά πρωταγωνιστές της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη;

Τα Canadair -CL-415/215

Το Bombardier (πρώην Canadair) CL-215 (Scooper) είναι Καναδικά αμφίβια αεροσκάφη, ειδικά σχεδιασμένα για ρόλους αεροπυρόσβεσης. Είναι πρώτο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν το ρόλο και σε αυτό βασίζεται το νεώτερο CL-415 της ίδιας εταιρίας.

Το CL-215 είναι δικινητήριο (4200 ίππων) αμφίβιο αεροσκάφος, σχεδιασμένο να επιχειρεί σε χαμηλές ταχύτητες με μεγάλο φορτίο στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται από τις δασικές πυρκαγιές. Έχει μεταφορική ικανότητα 5.455 λίτρων νερού ή 6,123 λίτρων επιβραδυντικού υγρού.

Επίσης μπορεί να αποπροσγειώνεται σε μικρούς, μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο newsauto