Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ποιες μάσκες προστατεύουν από τα μικροσωματίδια PM 2.5

  • newsroom


Τι αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία για τους κινδύνους που προκαλούν στην υγεία και για την καρκινογένεση

Κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση αποτελούν τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετούν πολίτες στα δάση, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ).

Επισημαίνει δε ότι θεωρεί σημαντική την παρέμβαση του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον καπνό από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και τους συγχαίρει για αυτό.

Η ΕΑΕ συστήνει στους ογκολογικούς ασθενείς, και ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, την παραμονή τους στην οικία τους και την αποφυγή εξόδου από αυτήν, εκτός αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη υγείας.

Για προγραμματισμένη θεραπεία θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το προσωπικό τους καλούνται τις αναβολές ραντεβού εξαίτιας αυτού του λόγου να τις εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο.

Η ΕΑΕ σημειώνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που συνιστάται για την πανδημία του κορωνοϊού δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5. Μόνο οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες παρέχουν καλύτερη προστασία.

Μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι πολίτες καλούνται να πλύνουν τα παντζούρια, τζάμια και μπαλκόνια τους για να απομακρύνουν από τον περίγυρο τους τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει σε αυτά.

Με αφορμή αυτήν την καταστροφή, η ΕΑΕ καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν πως τα ίδια επικίνδυνα για την υγεία αποτελέσματα προκαλούν τον χειμώνα τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια που καίνε ξυλεία. Ο καπνός τους δηλητηριάζει όσους τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους γείτονές τους και ολόκληρη την πόλη.

Διαβάστε ακόμη

Δρ Ιωάννης Κούστας: Αυξημένα κέρδη κατά 62,1% για την Danaos

Οι «πίσω γραμμές» του report της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Έτσι φουσκώνουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πίνακας)