«Ο Αλέξης Τσίπρας, βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ; Η ιδέα που διακινείται για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας από ορισμένους από τους βασικούς συνεργάτες του μπορεί να φανεί υπερβολική. Όμως, ο κ. Τσίπρας αναμένει σίγουρα διεθνή αναγνώριση εάν, όπως αναμένεται, οι Έλληνες βουλευτές επικυρώσουν τη συμφωνία και τερματίσουν μια από τις μακρύτερες διμερείς διαφορές της Ευρώπης». Αυτά αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας από λαϊκός πυρπολητής έγινε πολιτικός άνδρας (stateman)».

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε η γεινοτική χώρα να αλλάξει το όνομά της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θυμίζει ότι προηγήθηκε η έγκριση του σκοπιανού κοινοβουλίου στις αλλαγές στο Σύνταγμα που προβλέπει η Συμφωνία, η οποία «υποστηρίζεται έντονα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι οποίες θέλουν να φέρουν τη “Μακεδονία” στη δυτική επιρροή».

Κι οι Financial Times, προσθέτουν: «Ακόμα κι αν η επιτροπή Nobel δεν επιλέξει τον κ. Τσίπρα και τον ομόλογό του από την πΓΔΜ, ο 44χρονος Έλληνας πρωθυπουργός είναι σχεδόν αναγνωρίσιμος ως ο ακραίος αριστερός που άναβε «πυρκαγιές» κι απειλούσε να καταγγείλει τη διάσωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έλεγε ότι θα απαγορεύσει στους Γερμανούς πολιτικούς να επισκέπτονται την Αθήνα και απειλούσε να σύρει την χώρα του εκτός ευρώ, αν οι πιστωτές του απέρριπταν τα αιτήματά του για σβήσιμο χρέους.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εκλογική νίκη του με το ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν οι FT, «ο κ. Τσίπρας έχει καταστεί απρόσμενα ο φύλακας της ελληνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η κυβέρνησή του εκτελεί το είδος πλεονασματικού προϋπολογισμού που οι πιστωτές της Αθήνας κάποτε ονειρεύονταν. Και έχει μεταμορφωθεί σε έναν νοτιοευρωπαίο πραγματιστή, δεσμευμένος να είναι συνεργάσιμος εταίρος της ΕΕ ενώ εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον προς το συμφέρον της περιφερειακής ασφάλειας».

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, «ο Τσίπρας έχει τώρα ένα νέο διεθνές προφίλ, εκείνο του ώριμου ηγέτη έτοιμου να αναλάβει πολιτικό κόστος για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, είτε πρόκειται για τη Μακεδονία είτε για τις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη”, δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής του Δικαίου και της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.