Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δικαστικό θρίλερ μεταξύ των κληρονόμων του Γιώργου Τράγκα που κατά πως φαίνεται έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα λόγω της αμύθητης περιουσίας που άφησε ο εκλιπών.

Η οικογένεια, κατ’ αρχάς, έχει μοιραστεί σε δύο μέτωπα ανταλλάσσοντας ήδη εξώδικα, ενώ οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, όπως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιβάλουν πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα απόκτησης αυτού του πλούτου και ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στην οικογένεια από τη μία είναι η σύζυγος του δημοσιογράφου, Μαρία Καρρά, και ο γιος του από τον πρώτο του γάμο, Γιάννης, που έχουν επιλέξει το ίδιο δικηγορικό γραφείο και την ίδια στρατηγική, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο γιος του από τον δεύτερο γάμο του, Φρέντυ, ο οποίος, σημειωτέον, εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πραγματικότητα, «ο πόλεμος των Τράγκα» μόλις αρχίζει και όλα δείχνουν ότι θα έχει κάτι από το σασπένς, τις αποκαλύψεις και το δραματουργικό στοιχείο με τα οποία έντυνε τις ραδιοφωνικές του εκπομπές και τα ρεσιτάλ από μικροφώνου ο πολυπράγμων και αντισυστημικός, κατά τα άλλα, σταρ των ερτζιανών και του περιθωριακού Τύπου.

«Μονόπολη» με σπίτια

– Μονακό

Du Larvotto

Monaco eden star

Έρευνες στο Μονακό Οι έρευνες στο Μονακό εστιάζονται στο ακίνητο που βρίσκεται στο Le Piato Palace (Hector Otto 41) και αναφέρεται ως έδρα της εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιών Media Power Consulting, που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας. Ακόμη, ελέγχεται αν ανήκει στον δημοσιογράφο και επιχειρηματία διαμέρισμα σε ένα εντυπωσιακό ακίνητο στην οδό Du Larvotto.Ο Γιώργος Τράγκας είχε δώσει ως διεύθυνση κατοικίας του στο Μονακό ένα διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος πολυώροφων κυρίως κατοικιών Eden Star στο λιμάνι του Φοντβιέιγ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διωκτικές φορολογικές αρχές ερευνούν μέσα από μια πολύπλοκη και εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, λόγω των διάσπαρτων περιουσιακών στοιχείων και των φορολογικών παραδείσων στους οποίους κατέφευγε ο Γιώργος Τράγκας, αν και κατά πόσο το «πόθεν έσχες» του καλύπτει αυτά που είχε στην κατοχή του. Μια πρώτη εκτίμηση που μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές είναι ότι δικαιολογείται περιουσία μέχρι του ποσού των 7 εκατ. ευρώ.

Οτιδήποτε είναι πάνω από αυτό το όριο ελέγχεται από κάθε άποψη, με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Προφανώς, μόνο η ακίνητη περιουσία, έτσι όπως αποτυπώνεται από τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσό αυτό. Ιδίως εάν η συνεχιζόμενη συλλογή στοιχείων βγάλει κι άλλα. Για παράδειγμα, στη Μύκονο είναι δύο οι βίλες και όχι μία, όπως είχε γίνει γνωστό έως τώρα, ενώ φαίνεται και απομένει να διασταυρωθεί πλήρως από τις έρευνες των Αρχών ότι, πέραν της κύριας κατοικίας στην Εκάλη (που ανήκε πριν στην αγρίως δολοφονηθείσα οικογένεια Χρυσαφίδη), ο εκδότης διατηρούσε και μία βίλα στην Πολιτεία, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει βγει στο σφυρί.

Οι δυσκολίες που έχουν στο έργο τους οι διωκτικές αρχές είναι μεγάλες και για πολλούς λόγους – όχι τυχαίους: κατ’ αρχάς, ο Γιώργος Τράγκας είχε επιλέξει τα τελευταία χρόνια να είναι φορολογικός κάτοικος Μονακό και να έχει εκεί την έδρα εταιρικών σχημάτων. Ωστόσο ελεγχόταν ήδη από καιρό (από τότε που βρισκόταν εν ζωή) κατά πόσο μπορούσε να δηλώνει φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας, όταν τα κύρια εισοδήματά του προέρχονταν από δραστηριότητές του στην Ελλάδα (π.χ. οι ραδιοφωνικές εκπομπές).

Ο υπερδραστήριος στο επιχειρηματικό πεδίο δημοσιογράφος και εκδότης είχε επίσης αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο εταιρειών όχι μόνο στο Μονακό και τη Γαλλία, αλλά και σε χώρες όπου παρέχονται στους ενδιαφερομένους και πλέγμα μυστικότητας και φορολογικά κίνητρα. Κάποιες από τις εταιρείες αυτές έχουν σχέση με τα ακίνητά του, ενώ άλλες απομένει να ερευνηθούν για τον ρόλο που διαδραμάτιζαν σε αυτή την αληθινή Monopoly του δημοσιογράφου.

Πρόκειται, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», για ένα πολύπλοκο δαιδαλώδες δίκτυο τουλάχιστον δέκα εταιρειών, που εκτείνεται από το Μονακό και τη Γαλλία, περνά από τη Βρετανία, φτάνει σε Πολιτείες των ΗΠΑ (Νεβάδα, Ντέλαγουερ, Φλόριντα, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον) και αγγίζει φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς, οι Μπαχάμες και οι Παρθένες Νήσοι.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr