Η διαμάχη μεταξύ του Νίκολας Πουχ, του κληρονόμου της αυτοκρατορίας της Hermès, και του φιλανθρωπικού ιδρύματός του, Isocrates Foundation, εντείνεται.

Ο Πουχ, πέμπτης γενιάς απόγονος του ιδρυτή της Hermès International, ο οποίος δεν έχει κάνει παιδιά, επιθυμεί να αναστείλει το σύμφωνο διαδοχής που θέτει το ίδρυμα, το οποίο κληρωνομεί την περιουσία του. Η διαμάχη αυτή έρχεται στο προσκήνιο λόγω της επιθυμίας του Πουχ να υιοθετήσει έναν μεσήλικα κηπουρό του και να του αφήσει μερίδιο της περιουσίας του.

Το Isocrates Foundation αμφισβητεί την ξαφνική αυτή κίνηση, εκφράζοντας τη διαφωνία του, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ιδρυτή και τον πρόεδρό του. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πουχ αρνήθηκε να σχολιάσει, παρόλα αυτά, δηλώνει διατεθειμένος να παραχωρήσει συνέντευξη προκειμένου να βάλει τέλος στις ανακρίβειες των μέσων ενημέρωσης.

Ο Πουχ έχει απομακρυνθεί από την οικογένεια εδώ και περίπου μια δεκαετία, όταν θεωρήθηκε ότι πρόδωσε τους συγγενείς του, καθώς δεν έλαβε μέρος  στην αντιπαράθεση της οικογένειάς του με την LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Η περιουσία του, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, και εκτιμάται ότι κατέχει περίπου το 5,7% του κολοσσού.

Η εν λόγω διαμάχη φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους πιο αινιγματικούς κληρονόμους της Hermès, ο οποίος έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας για πολλά χρόνια, ζώντας στις Άλπεις και διατηρώντας χαμηλό προφίλ. Το ίδρυμα του Isocrates έχει επίσης αλλάξει στόχου, στρέφοντας την προσοχή του σε δημόσιο συμφέρον και ερευνητική δημοσιογραφία.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2010, ο Μπέρτραντ Πουχ έλαβε ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από τον Μπερνάρ Αρνό, τον ιδρυτή του κολοσσού πολυτελών ειδών LVMH και έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Αρνό γνωστοποίησε στον Πουχ – τον πατριάρχη της ανταγωνίστριας οικογένειας Hermès – ότι η εταιρεία του είχε αποκτήσει μετοχές στον κατασκευαστή των εμβληματικών τσαντών Kelly και Birkin. Η επένδυση ήταν φιλική και αποσκοπούσε στο να προσφέρει στην Hermès στρατηγική και επιχειρησιακή βοήθεια, θα έλεγε αργότερα, ο Αρνό.

Ωστόσο, τόσο για τον Πουχ, όσο και για άλλους κληρονόμους της Hermès, ο στόχος του Αρνό ήταν ξεκάθαρος. Ο «λύκος στο κασμίρ» όπως, τον αποκαλούν συνήθως, λόγω των αδίστακτων εξαγορών ιστορικών εμπορικών σημάτων, επεδίωκε να κάνει δική του, ολόκληρη την επιχείρηση.

Για τους ιδιοκτήτες της πέμπτης και έκτης γενιάς της Hermès, η παραχώρηση της αυτοκρατορίας τους σε έναν ανταγωνιστή θα ήταν ένα αρκετά δύσκολο σενάριο. Ενάντια στις πιθανότητες, οι κληρονόμοι της οικογένειας κατάφεραν να ανατρέψουν τα σχέδια του Αρνό, αποτρέποντας την Hermès από το να γίνει απλώς, μία ακόμη ετικέτα στο χαρτοφυλάκιο της LVMH.

Από εκείνη την ημέρα, πριν από 13 χρόνια, οι μετοχές της Hermès International SCA έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1.000%, ξεπερνώντας την άνοδο της LVMH που ανέρχεται σε 600%. Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, περίπου το 60% της αξίας της LVMH.

Διαβάστε ακόμη

Όλες οι αλλαγές στο χωροταξικό του τουρισμού

«Κόφτη» στις εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη βάζει η Κομισιόν

Πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι λείπουν από τα ελληνικά ξενοδοχεία (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ