Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των επιστημόνων στην χώρα μας από τα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί.

Ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος  σε συνέντευξή του, επεσήμανε πως τα κρούσματα αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο καθηγητής μεγάλη ανησυχία προκαλείται από το γεγονός πως μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο καθηγητής τόνισε ότι «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις». Συμπλήρωσε δε ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΒΕΠ: Στο 50% οι τιμές και ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων

Ώρα πληρωμής για το δώρο Χριστουγέννων – Πότε πληρώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου

Βασίλης Γρηγορίου – Advent Technologies: Ο Έλληνας που περνά το κατώφλι του Nasdaq