Μεστό σε ανατροπές είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως, καθώς μετά τη δυστοκία για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου αριθμού εμβολίων από τις κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες, η νέα μετάλλαξη του ιού έρχεται να επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα, σημαίνοντας συναγερμό και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τα πρώτα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν εντοπιστεί ήδη και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ξεκινά γονιδιακή επιτήρηση, καθώς εξελίσσεται η διασπορά μιας νέας μετάλλαξης πλάι στην αρχική μορφή του κορωνοϊού, η οποία κατέγραψε χθες 842 νέα κρούσματα στη χώρα. Με την πανδημία να αντεπιτίθεται μέσω της νέας μετάλλαξης του ιού, ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή» εξήγησε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην διαδικτυακή κοπή της βασιλόπιτας της Νέας Δημοκρατίας χθες και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Το παράθυρο αναπροσαρμογής της κυβερνητικής στρατηγικής απέναντι στην πανδημία, το οποίο άνοιξε ο Πρωθυπουργός χθες, συνδέεται άρρηκτα με τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία οδηγούν κάθε εβδομάδα στο σχεδιασμό του περιοριστικού πλαισίου σε βάθος αυστηρά επτά ημερών. Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε τυχόν επιδείνωση του ιικού φορτίου μπορεί να οδηγήσει σε αυστηροποίηση του πλαισίου οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να εξαιρούνται από τη λογική αυτή το λιανεμπόριο, τα σχολεία και οι μετακινήσεις.

Ερωτηματικό για Γυμνάσια και Λύκεια

Αντίθετα, κατηγορηματικοί απέναντι στο ενδεχόμενο «προσαρμογής» των μέτρων, στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να μην αυξηθεί υπέρμετρα η διάδοση του ιού λόγω της κινητικότητας στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, «τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανοίγουν όπως λέγεται εκτός αν μέχρι το Σαββατοκύριακο υπάρξει μεγάλη διασπορά» προειδοποίησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο protothema. gr, ενώ εκτίμησε για τον αριθμό των κρουσμάτων πως «δεν ήταν πραγματική η μείωση. Η Αττική συγκεντρώνει τα μισά από τα νέα κρούσματα γιατί εδώ υπάρχει ο περισσότερος πληθυσμός ενώ υπάρχει και μεγαλύτερος συνωστισμός». Παράλληλα, η κ. Λινού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως «τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, στον βόρειο και δυτικό τομέα των Αθηνών και στον Πειραιά και αυτό γιατί εκεί υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων», εξηγώντας σχετικά ότι «τα μισά κρούσματα είναι στην Αττική γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν εκεί και έχουμε μεγάλο ποσοστό συνωστισμού σε βιομηχανίες, στα μέσα μεταφοράς και αυτό είναι αναμενόμενο κατά την άποψή μου».

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάκτωρ: Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον επιχειρηματικό όμιλο

Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile

ΔΕΗ: Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τη διάθεση σε ιδιώτες προμηθευτές μέρους της λιγνιτικής παραγωγής