Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση – Απεσύρθη η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων

  • Μαριάννα Τζάννε


Την ανάγκη υλοποίησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου επικαλείται η διοίκηση της εταιρείας - Απέρριψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ τα ασφαλιστικά μέτρα της Ελλάκτωρ, υποστηρίζουν οι Ολλανδοί

(Upd) Σε εξέλιξη είναι η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, αφού η πλευρά των εφοπλιστών προχώρησε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί σε απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, «η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ενημερώνει τους μετόχους της, ότι η εταιρεία INVESCO FINANCE S.A. απέσυρε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητούσε την αναβολή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας. Κατόπιν τούτου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 π.μ., όπως είχε προγραμματισθεί».

Σε έτερη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Ελλάκτωρ, επιχειρηματολογεί και για τους λόγους της αλλαγής πλεύσης. Όπως αναφέρει, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την 7η Ιανουαρίου 2020, η οποία αναβλήθηκε, προτείνοντας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι αναγκαία και ως εκ τούτου η σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση πρέπει να πραγματοποιηθεί για να την εγκρίνει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Χθες, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Invesco που κατέθεσαν οι εφοπλιστές Γιάννης Μπάκος και Δημήτρης Καϋμενάκης, οι οποίοι υποστηρίζουν την διοίκηση Καλλιτσάντση και κλιμακώνουν τις πιέσεις τους, είχαν ζητήσει αναβολή της γ.σ, προτάσσοντας θέματα Ανταγωνισμού. Η ξαφνική απόσυρσή τους αποδεικνύει το κενό των ισχυρισμών.

Κύκλοι των δύο εφοπλιστών, υποστήριζαν χθες ότι η Ελλάκτωρ κινδυνεύει να βρεθεί στο στόχαστρο των ανταγωνιστών της από την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου ελεγχόμενου από τον Ολλανδό μέτοχο, ο οποίος κατέχει και το 30,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αρμόδιες πηγές της επενδυτικής εταιρείας ανέφεραν από χθες το απόγευμα ότι η προσφυγή δεν θα έχει καμία τύχη και ότι αποτελεί αποδοχή ήττας. Υποστήριζαν επίσης, ότι με τις κινήσεις της διοίκησης παρατείνονται τα αδιέξοδα της εταιρείας αντί να υλοποιείται εδώ και 4 μήνες, ένα οργανωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και οικονομικής στήριξης του ομίλου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), έχει γίνει καταγγελία από μικρομέτοχο της Ελλάκτωρ, ο οποίος επικαλείται σύγκρουση συμφερόντων από το προτεινόμενο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της Ολλανδικής Reggeborgh Invest.

Αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες από πηγές κοντά στην Reggeborgh ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της διοίκησης της Ελλάκτωρ για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μπλοκάρουν τη ΓΣ και ότι από τον μέχρι σήμερα έλεγχο της αρχής, ο οποίος συνεχίζεται, δεν προκύπτουν στοιχεία συγκέντρωσης δραστηριοτήτων. Εκκρεμεί αντίστοιχα και ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Η τελευταία έχει ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει νέο κύκλο διερεύνησης συνολικά για τον κλάδο των κατασκευών και των έργων, για τον οποίο αναμένεται να εκδώσει πόρισμα εντός των επόμενων 60 ημερών.  

Ανεξάρτητα πάντως από τα επιχειρήματα των δύο αντιπάλων, η σημερινή γενική συνέλευση αποτελεί ένα κρίσιμο και καθοριστικό βήμα για την εταιρεία καθώς θα κρίνει ποιοι θα κρατήσουν την τύχη του ομίλου στα χέρια τους από εδώ και μπρος.

Η απόφαση για την αλλαγή διοίκησης θα ληφθεί από τους μετόχους που θα συμμετάσχουν σε μια δύσκολη ψηφοφορία που θα πρέπει να  ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων και να αποφασίσουν ποιος εγγυάται ένα αποτελεσματικό σχέδιο συνέχειας της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Και του Σάκη τα ωραία πάνε για Εισαγγελέα, τα συνεταιράκια του Γιώργου και πώς μας φάγανε τα ψάρια

«Ποδαρικό» με προσφορές έως €15 δισ. για ελληνικό 10ετές ομόλογο

Ποια κτίρια υποχρεούνται να αποκτήσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα