Τα επανορθωτικά μέτρα, με τα οποία η ΔΕΗ θα επιτρέψει την πρόσβαση σε τρίτους στη λιγνιτική παραγωγή της, την ώρα όμως που τα φουγάρα σβήνουν, συμφώνησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Κομισιόν, ύστερα από διαπραγματεύσεις 18 μηνών.

Δεκατρία χρόνια μετά την υπόθεση καταδίκης της χώρας μας και πέντε  χρόνια μετά την οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω της μονοπωλιακής της θέσης στο λιγνίτη, γνωστής και ως υπόθεση  Anti-TrustCase, οριστικοποιήθηκαν χθες τα μέτρα θεραπείας μεταξύ του υπουργού Κώστα Σκρέκα και των θεσμών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούσε τα τελευταία χρόνια αγκάθι στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες καθώς ήταν μέρος των μνημονιακών μας υποχρεώσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Και αυτό γιατί ούτε οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά ούτε και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που ήταν από τα μέτρα που επιλέγησαν για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας προς την ΕΕ, πέτυχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε χθες το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του MarketTest (Δοκιμή Αγοράς), προκειμένου να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Στο πλαίσιο αυτό καθορίζεται ένας μηχανισμός διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του οποίου τα επόμενα τρία έτη, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Αργά χθες το βράδυ αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι η υπόθεση επιλύεται με δίκαιο τρόπο και με διάθεση μικρών ποσοτήτων που υπολογίζονται σε 3 τεραβατώρες τo 2021, λίγο πάνω από τις 2 τεραβατώρες το 2022 και κάτω από τις 2 τεραβατώρες το 2023. Να θυμίσουμε ότι οι ποσότητες αυτές είναι μικρότερες από εκείνες που διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τις ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ενέργειας) που ήταν 11 έως 13 τεραβατώρες και ο λόγος είναι ότι πλέον είναι η μικρή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Το ΥΠΕΝ υποστήριξε χθες ότι η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης δεν θίγει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η σύνδεσή της με το λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.

Για αυτό και στα πακέτα αυτά, πέραν της λιγνιτικής παραγωγής θα περιληφθεί και ενέργεια από φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Τονίζουν επίσης ότι οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα επηρεάζουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση καθώς θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά.

Κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ο κ. Σκρέκας συζήτησε χθες και τις άλλες εκκρεμότητες της ενεργειακής αγοράς, όπως ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και το target model.

H πολιτική ηγεσία εξέφρασε στους συνομιλητές της, την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του λογαριασμού που όπως αναφέρθηκε,  αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρακολουθεί σε μόνιμη βάση το ισοζύγιο του λογαριασμού. Σε ότι αφορά το TargetModel (Μοντέλο Στόχος), μετά το ξέφρενο ράλι στις τιμές χονδρικής, το προηγούμενο διάστημα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε τη σημασία του, ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Ελλάκτωρ: Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον επιχειρηματικό όμιλο

Ποια κτίρια υποχρεούνται να αποκτήσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις κάθε είδους στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ