Η πλατεία Θησείου στην αρχαιολογική «καρδιά» της πόλης, αλλάζει όψη. Ο δήμος Αθηναίων έπειτα από μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων σε μία έκταση δύο στρεμμάτων, παραδίδει την πλατεία που «ακουμπά» στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Η πλατεία Θησείου, που οριοθετείται από την οδό Αδριανού και την προέκταση της οδού Αγίων Ασωμάτων, αποτελεί μία ξεχωριστή αθηναϊκή διαδρομή, καθώς, χάρη στην έντονη κλίση του χώρου, προσφέρει εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει: «Με μικρά έργα μεγάλης αξίας βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Αθηναίων. Η πλατεία Θησείου, σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της πρωτεύουσας, μετά τις παρεμβάσεις στις υποδομές και το πράσινο, εναρμονίζεται -πλέον- με τον ευρύτερο ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που, όμως, χάρη στην απλότητα του σχεδιασμού του αντιπροσωπεύει την αυθεντική Αθήνα, αυτήν που για πολλά χρόνια παρέμενε κρυμμένη».

Ο χώρος οργανώθηκε σε τρία επίπεδα, τα οποία αξιοποιούν τη φυσική κλίση του εδάφους

-Στο υψηλότερο επίπεδο, το κεντρικό στοιχείο είναι το γλυπτό του βασιλιά Θησέα, που φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βιτάλη το 1868 και επανατοποθετήθηκε στον χώρο το 2008. Στη βάση του διαμορφώνεται κυκλικός χώρος χαμηλής φύτευσης, ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται με πατημένο χώμα και λειτουργεί ως χώρος στάσης και περιπάτου. Εκτός από τα χαμηλά πέτρινα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καθιστικά, τοποθετήθηκαν και μεμονωμένοι κύβοι από σκυρόδεμα.

Το επίπεδο αυτό, επικοινωνεί με την οδό Αγίων Ασωμάτων, μέσω μιας πλατιάς ραμπόσκαλας, η οποία είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα και παλαιά μαρμάρινα κράσπεδα. Για την πρόσβαση των ΑμΕΑ διαμορφώθηκε ράμπα, η οποία συνδέεται με την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου.

-Στο μεσαίο επίπεδο δημιουργήθηκαν δύο μεγάλα παρτέρια με μεσογειακά φυτά. Στο κέντρο του επιπέδου διαμορφώθηκε μία ακόμη ραμπόσκαλα, η κλίση της οποίας είναι κατάλληλη για την εύκολη πρόσβαση από το πιο ψηλό προς το πιο χαμηλό σημείο του χώρου.

-Το χαμηλότερο επίπεδο, καλύπτεται με πατημένο χώμα, αποτελώντας και αυτό έναν χώρο περιπάτου και στάσης, αφού στο σημείο τοποθετήθηκαν μεμονωμένα καθιστικά σε κύβους.

Έτσι η πλατεία Θησείου, μία από τις πλέον πολυσύχναστες και σημαντικές πλατείες της Αθήνας, αποκτά μετά την ανακατασκευή της, την όψη που της αρμόζει, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα:

Έως την Παρασκευή η έγκριση της δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό

Cycladic: Aνοίγει τώρα τα φτερά της στο Αιγαίο – Oι πρώτες πτήσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πόσο πλουσιότερος θα γίνει φέτος