Πόλη – μοντέλο, η οποία έχει υλοποιήσει ό,τι είναι ζητούμενο για τη συνεργασία της επιχειρηματικότητας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, χαρακτήρισε τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Σίμος Αναστασόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην Ήπειρο για τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC). 

Τα Ιωάννινα, υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος, παράγουν καινοτομία στην πράξη, η οποία μετατρέπεται σε προϊόν εξαγώγιμο με διεθνή ζήτηση, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και Πανεπιστημίου.  

«Το Τεχνολογικό Πάρκο και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελούν ένα οικοσύστημα, το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλες προοπτικές και επιτυχία» συνέχισε, στο ίδιο επιδοκιμαστικό ύφος. 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, αναγνωρίζει τα Ιωάννινα, ως πρότυπο με σπουδαία επιχειρηματικότητα, που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας, με πρωτοβουλίες για την προώθηση της μελλοντικής ανάπτυξης. 

Είναι πολύ μεγάλο προσόν για την πόλη το γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας συμφώνησε να διεξάγει εργασίες στα Ιωάννινα, έσπευσε να σημειώσει ο κ. Αναστασόπουλος. 

Τοπικοί φορείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι εταιρείες, βρέθηκαν σε ένα οικείο εργαστήρι, στο Τεχνολογικό Πάρκο, μαζί με παγκόσμιους ηγέτες, και τους μετέφεραν τη δική τους εμπειρία και γνώση για το πώς επέτυχαν να φτάσουν σε αυτή την επιτυχή διαδικασία καινοτομίας. 

«Ελληνικές και ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκαλείται η αναδυόμενη Silicon Valley της χώρας μας» επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης, Μωυσής Ελισάφ. 

Τόνισε, επίσης, ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, ξεπερνώντας τα εμπόδια -ακόμα και εκείνο της πανδημίας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στη συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής. «Εφαρμόζουμε μια συμπεριληπτική πολιτική, ώστε τα οφέλη να διαμοιράζονται σε όλους τους πολίτες και να μην υπάρχουν διακρίσεις και αποκλεισμοί». 

«Οι εργασίες του παγκόσμιου Συνεδρίου που ολοκληρώθηκαν στην Ήπειρο, αλλάζουν την κατάσταση και εμείς ευελπιστούμε να σταθούμε άξιοι σε αυτά, που οι καιροί προστάζουν», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

«Στη νέα εποχή που έρχεται μετά τον κορονοϊό, σε ένα νέο κόσμο που αλλάζει άρδην και στις ευκαιρίες που τώρα δημιουργούνται ,είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, να κάνουμε έναν μοναδικό πόλο καινοτομίας στην περιοχή μας» τόνισε, προτού παραθέσει τα πλεονεκτήματα του τόπου. 

«Έχουμε κάποια δυνατά σημεία σ’ αυτό. Είναι το φυσικό περιβάλλον για να ζει κάποιος και να εργάζεται και να κάνει την οικογένεια του. Επίσης, υπάρχει χαμηλό κόστος λειτουργίας για όλες αυτές τις επιχειρήσεις, όπως και χαμηλό κόστος ζωής για τα άτομα αυτά, που θα δουλέψουν στην περιοχή μας. Υπάρχει ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό. Οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην περιοχή. Πολλοί που έφυγαν εκτός Ηπείρου, πλέον γυρίζουν.

»Όλο αυτό το στελεχιακό δυναμικό, που σήμερα δουλεύει στην Ευρώπη θα γυρίσει στον τόπο μας και έτσι μπαίνουμε σε μία εποχή καινοτομίας, Το ζητούμενο σήμερα είναι οι εταιρείες καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας να έρθουν στην περιοχή. Με start up, μικρότερες εταιρείες, με μεταπτυχιακούς φοιτητές, με φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όλοι αυτοί να έρθουν σε επαφή, θα γίνει όσμωση και αυτό, θα δώσει ώθηση στην περιοχή εκτός από αυτά τα 15.000 τετραγωνικά, που εμείς φτιάχνουμε το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας». 

Διαβάστε επίσης:

Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής: Ο θηλυκός «Στιβ Τζομπς» που στα 19 έφτιαξε μια start up 9 δισ. δολαρίων

Η ιστορία πίσω από το βραβευμένο σπίτι που “κρεμάστηκε” φυσικά σε έναν βράχο της Καρπάθου

Είναι η Κεφαλονιά ο πιο δυναμικός αμπελώνας της Ελλάδας; 7 κρασιά που συναρπάζουν