Η θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για τα σκευάσματα ηπαρινών, η κατανομή των 200 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και η δυνατότητα αύξησης τιμής σε εξαιρετικές περιπτώσεις φαρμάκων που κινδυνεύουν άμεσα να εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά, αποτελούν τα θέματα των τριών τελευταίων υπουργικών αποφάσεων που θα φέρουν την υπογραφή του Υπουργού Υγείας  Θάνου Πλεύρη σχετικά με το φάρμακο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο ygeiamou.gr, τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν τις τρεις ουσιαστικές εκκρεμότητες που έχουν απομείνει ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση. Ειδικότερα:

Ηπαρίνες

Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας, το ζήτημα των ηπαρινών, δηλαδή των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτικά στην πρόληψη και τη θεραπεία της θρόμβωσης και της εμβολής, εξακολουθεί να απασχολεί, καθώς υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να τελειώσουν τα αποθέματα στην χώρα. Για το λόγο αυτό από τη μια έχουν γίνει κινήσεις για έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να οριστεί και ο κλειστός προϋπολογισμός για την αποζημίωση των φαρμάκων αυτών. Μάλιστα έχει σταλεί πρόσκληση για διαπραγμάτευση από την αρμόδια επιτροπή στις 5 εταιρείες που διακινούν τα σχετικά σκευάσματα (Βιανέξ, Leo, Sanofi, Viatris και ITF).

Διαβάστε περισσότερα: ygeiamou.gr