ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστή η εθνική οδός – Στα 10 μέτρα ο Πηνειός, φόβοι για τη Λάρισα (upd)

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής - Σε υψηλά επίπεδα η στάθμη των ποταμών - Άνω των 2 δισ. ευρώ το άμεσο κόστος των καταστροφών - Συνεχείς επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών - Ζερεφός: Τα όσα είδαμε, θα τα ξαναδούμε σε 300 – 400 χρόνια - Μια απέραντη λιμνοθάλασσα λασποβροχής σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Έλλειψη πόσιμου νερού στον Βόλο

(last update 11.56) Κλειστή επ’ αόριστον είναι η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, καθώς ο αυξημένος όγκο των υδάτων στον Πηνειό καθιστούν απαγορευτική τη διέλευση των οχημάτων, λόγω του κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού.

Συγκεκριμένα, στο ρεύμα προς Αθήνα, η εθνική οδός, όπως και όλοι οι παράδρομοί της, είναι κλειστοί από την Κατερίνη έως τη Λαμία.

Την ίδια στιγμή, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί από την Λάρισα έως την Ημαθία.

Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ., κ.λπ.) και τα οχήματα οδικής βοήθειας.

Φόβοι για πλημμύρες στη Λάρισα

Στο μεταξύ, το βασικό μέτωπο ανησυχίας των αρχών εντοπίζεται στην πόλη της Λάρισας, καθώς η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει αισθητά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος υπερχείλισης εντός του αστικού ιστού να είναι μεγάλος.

Κατά τόπους, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των υδάτων ανέρχεται έως και τα 10 μέτρα. Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι ο καιρός έχει βελτιωθεί αισθητά.

Πλημμυρικά φαινόμενα ήδη συναντώνται σε αρκετές συνοικίες της θεσσαλικής πόλης, ενώ τμήματα της πόλης έχουν εκκενωθεί, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία.

Οι διασώστες, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να επιχειρούν ακόμη και με βάρκες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» με νερό.

Δεκάδες εθελοντές, την ίδια ώρα, μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων τοποθετούν τσουβάλια με άμμο, προκειμένου να θωρακίσουν -στο μέτρο του εφικτού- τις κατοικίες.

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι περιοχές γύρω από τον Πηνειό έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με μπαράζ μηνυμάτων από το 112 και συνεχείς επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της, στο νότιο και βόρειο κομμάτι, έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».

«Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν σταλεί μηνύματα από το «112« στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην Γιάννουλη, στον Ιπποκράτη, στον Άγιο Θωμά με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή» τόνισε ο κ. Αρτοποιός, μιλώντας στο Open.

Αυτόπτες μάρτυρες και πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων. 

«Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από εδώ και πέρα» ανέφερε ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων.

Ανυπολόγιστες ζημιές σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο

Την ίδια στιγμή, Καρδίτσα και Τρίκαλα έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα λασποβροχής και ενόσω τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι κάτοικοι αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν.

Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, οι ζημιές στις υποδομές θεωρούνται ανυπολόγιστες, ενώ οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν πολλές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα. Υπάρχουν ανάγκες σε πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό.

Από τον Δήμο Μουζακίου, όπως ανακοινώθηκε, άρχισε η διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Μουζακίου και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα «Daniel».

Πρόβλημα υδροδότησης στον Βόλο

Όσον αφορά την πόλη του Βόλου, στη γειτονική Μαγνησία, το κυριότερο πρόβλημα παραμένει η υδροδότηση της περιοχής. Η προσπάθεια αντιμετώπισής του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης.

Από χθες και κατά διαστήματα, έγινε παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου, για περίπου δύο ώρες, αλλά δεν είναι πόσιμο. H ίδια προσπάθεια θα επαναληφθεί και σήμερα, με συγκεκριμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στην ύπαιθρο, με τη διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών.

Από την πλευρά του Δήμου Βόλου, δεκάδες συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση των οχημάτων, αλλά και η απομάκρυνση κατεστραμμένων από τη θεομηνία αυτοκινήτων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα συναντώνται πλέον στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται τεράστιες ποσότητες λάσπης.

Μεγάλες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Καρδίτσα

Τεράστια είναι, δε, η επιχείρηση απεγκλωβισμού σε διάφορες περιοχές στην Καρδίτσα, καθώς πάνω από τις πληγείσες περιοχές πετούν 22 εναέρια μέσα (20 ελληνικά και 2 ελβετικά).

Οι αρχές, λίγο νωρίτερα, διέσωσαν μια τετραμελή οικογένεια με μωρό μόλις δύο μηνών, καθώς κι άλλη μία οικογένεια με νεογέννητο 30 ημερών.

Από τον οικισμό Κόρδα, απομακρύνθηκαν 30 άτομα. Επιχειρήσεις γίνονται επίσης, σε Μαραθέα, Πόρτα και Γιαννούλη, όπου έχουν απομακρυνθεί 45 άτομα με εναέρια μέσα και 70 άτομα με βάρκες.

SOS από τους επιστήμονες για μολυσμένο νερό

Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν, την ίδια ώρα, οι ειδικοί. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών να πίνουν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.

Ο τραγικός απολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είναι γνωστό από την Παρασκευή, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 10, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων -επισήμως- είναι έξι.

Διαβάστε ακόμα

Άλλαξε «πίστα» η Ελλάδα: Ανάπτυξη, σταθερότητα και σοβαρότητα έφεραν την αναβάθμιση

«Τιμές – φωτιά» για το ελαιόλαδο – Πόσο μπορεί να ακριβύνει ακόμη, ανησυχία για ελλείψεις

Μύκονος VS Σαντορίνη: Οι δύο πιο απολαυστικές εμπειρίες φαγητού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""