Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι θα πλήξουν αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η κακοκαιρία Κίρκη θα επηρεάσει με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10).

Ειδικότερα, το διήμερο της κακοκαιρίας, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και αναμένεται τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα επηρεαστούν:

  • Από αργά το βράδυ της Τρίτης το Ιόνιο, κυρίως τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου και πιθανώς τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.
  • Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης η Πελοπόννησος, η Κρήτη, βαθμιαία η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Από τις μεσημβρινές ώρες η Θεσσαλία, οι Σποράδες, τα νότια τμήματα της Ηπείρου και οι Κυκλάδες. Από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Από τις βραδινές ώρες η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται, από το απόγευμα της Τετάρτης στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη και από το απόγευμα της Πέμπτης και στις υπόλοιπες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται από σήμερα αργά το βράδυ και πρόκειται να εκδηλωθούν κυρίως αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας εξέδωσε οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες εξέδωσε με έκτακτη ανακοίνωσή του.

Ποια ήταν η Κίρκη –  Γιατί οι επιστήμονες της μετεωρολογικής υπηρεσίας έδωσαν αυτό το όνομα στο νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας 

Στην ελληνική μυθολογία η Κίρκη ήταν δευτερεύουσα θεότητα, κατ’ άλλους μάγισσα ή νύμφη.Πατέρας της ήταν ο θεός Ήλιος και μητέρα της η Πέρση, μία από τις Ωκεανίδες.

Η Κίρκη ζούσε στο νησί στο οποίο ήταν βασίλισσα, την Αιαία και μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση. Είναι περισσότερο γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, όπου περιγράφεται να ζει σε ένα μέγαρο στη μέση ενός ξέφωτου, σε ένα πυκνό δάσος, και να υφαίνει σε έναν τεράστιο αργαλειό.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Οδυσσέα, τριγύρω υπήρχαν λιοντάρια και λύκοι, φαρμακωμένα θύματα της μαγείας της, που δεν ήταν επικίνδυνα για όσους επισκέπτονταν το μέρος. Η Κίρκη αναφέρεται σε αρχαία παράδοση ότι εξάγνισε τους Αργοναύτες για τον θάνατο του Αψύρτου.

Σε μεταγενέστερους μύθους, η Κίρκη φέρεται να μεταμόρφωσε τον Πίκο σε δρυοκολάπτη επειδή αρνήθηκε τον έρωτά της και τη Σκύλλα σε τέρας όταν ο Γλαύκος, τον οποίο αγαπούσε η Κίρκη, διακήρυξε τον αθάνατο έρωτά του για τη Σκύλλα. Επιπλέον, η Κίρκη φέρεται να είχε μία κόρη, την Αίγα.