Κι όμως, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν ανοδικά παρά την πανδημία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ε.Ε. Του λόγου το αληθές διαπιστώνει και η Eurostat, η οποία μάλιστα καταγράφει ετήσια άνοδο της τάξεως του 4,9% στην Ευρωζώνη για το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου διαμορφώνεται στο 5,2%.

Σε τριμηνιαία βάση, η εικόνα πανευρωπαϊκά, εντός Ε.Ε., είναι σταθεροποιητική με άνοδο στα ίδια επίπεδα- 1,4%- το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ επιβράδυνση σημειώνεται στην Ευρωζώνη με άνοδο μεν, αλλά στο 1,3% από το 1,6% του αμέσως προηγούμενου, β’ τριμήνου. Γεγονός το οποίο ενδεχομένως να αποτυπώνει και την ανησυχία λόγω Covid 19 στο πεδίο των ευρωπαϊκών οικονομιών και των εισοδημάτων των Ευρωπαίων.

Για την Ελλάδα, οι τιμές συνεχίζουν ανοδικά, ωστόσο με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, με χαμηλότερους ρυθμούς: Το 2020 ξεκίνησε με μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης για τις τιμές των διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα, ακολουθώντας την άνοδο που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2019, ωστόσο το τρίτο τρίμηνο του έτους η αγορά κινείται με αύξηση μεν, σε χαμηλότερα ποσοστά δε σε σχέση με τις αρχές του έτους: το γ΄ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2%, σε ετήσια βάση, ενώ το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2020 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 διαμορφώθηκε σε 6,5% και 4,1%.

Σε επίπεδο Ε.Ε., με βάση τα στοιχεία από την Eurostat και το σχετικό δείκτη, oι τιμές των σπιτιών  σημειώνουν άνοδο κατά 1,4% στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του έτους (Ιούλιος- Αύγουστος- Σεπτέμβριος) σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο.

Η πανδημία φαίνεται ότι επηρέασε περισσότερο τις τιμές των σπιτιών στο ξεκίνημα της περασμένης χρονιάς, ενώ πλέον η αγορά φαίνεται ότι περνά στη φάση της εξισορρόπησης, αν και είναι περισσότερες τώρα οι χώρες εντός Ε.Ε. που παρουσιάζουν πτώση στις τιμές σε τριμηνιαία βάση, με δεδομένες και τις εκτιμήσεις στην αγορά συνολικά ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα πιεστούν ελέω Covid -19.

Οσον αφορά τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου, διψήφιο ποσοστό (σε ετήσια βάση) σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο στο Λουξεμβούργο (+13,6%) και την Πολωνία (+10,9%), ενώ ακολουθεί με μονοψήφιο ποσοστό η Αυστρία (+8,9%). Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές μόνο στην Κύπρο (-1,4%) και στην Ιρλανδία (0,8%).

Κύπρος, Ρουμανία, Ιταλία και Κροατία ήταν οι χώρες που παρουσίασαν πτώση στις τιμές των κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σε ποσοστό από 4,8%, για την Κύπρο, έως 0,6% για την Κροατία. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη άνοδο ανά τρίμηνο καταγράφηκε στην Ουγγαρία με 5,2% και ακολουθούν με 4,2% η Δανία και η Λετονία με 3,7%.

Διαβάστε περισσότερα

Πιερρακάκης: Mε το Know Your Costumer οι πολίτες θα γλιτώσουν επισκέψεις στο Δημόσιο

Προσκλητήριο σε έργα 2,3 δισ. μέσω συμπράξεων δημοσίου – ιδιωτικού τομέα

Αυτό είναι το σπίτι του πλουσιότερου παίκτη e-sports παγκοσμίως με κέρδη $7,4 δισ. (Βίντεο)