«Στο συρτάρι» μπήκε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η έξοδος στην περιφέρεια παρά την καλλιέργεια προσδοκιών το προηγούμενο διάστημα από επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, καθώς η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας σε αυτή την φάση δεν επιτρέπει περαιτέρω «ανοίγματα». Οι αποφάσεις μοιάζουν να είναι ειλημμένες αν και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εντός της εβδομάδας με τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν να θέτουν το πλαίσιο στο οποίο θα εορτάσουμε το δεύτερο Πάσχα εν μέσω πανδημίας.

Οι λόγοι που οδήγησαν κυβέρνηση και επιστήμονες στο να εγκαταλείψουν το σενάριο «Πάσχα στο χωριό» είναι επί της ουσίας τρεις. Από την μία η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αδιαμφισβήτητη και πιο έντονη από ποτέ, ενώ και η πορεία των δεικτών όπως τα ημερήσια κρούσματα ακόμη δεν βρίσκονται σε ύφεση μιας και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες βρισκόμαστε σε μία φάση επιπέδωσης της καμπύλης η οποία ωστόσο έχει διαρκέσει αρκετά. Τέλος και ο αστάθμητος παράγοντας της κόπωσης των πολιτών την ώρα μάλιστα που δεν έχει περάσει και πολύς χρόνος από τις τελευταίες άρσεις μέτρων διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που δεν επιτρέπει πειραματισμούς.

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Έτσι, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους ο αριθμός των διασωληνωμένων και η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ. Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης λέει «όχι» στο Πάσχα στο χωριό και είναι επίσης αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης πριν τις 15 Μαΐου.

Μιλώντας στο Οpen το πρωί της Τρίτης είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως η πίεση στις ΜΕΘ», και διευκρίνισε πως σύμφωνα με υπολογισμούς μέχρι τις 25-28 του μήνα θα έχουμε κοντά στις 890-900 νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οσον αφορά στα κρούσματα τόνισε πως «στην Αττική έχουμε μία μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορωνοπάρτι, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά γιατί έχουμε κάνει και άλλα ανοίγματα. Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες – και αν αυτές θα μπορούσαν να αποφευχθούν με το άνοιγμα της εστίασης – ο καθηγητής ανέφερε πως δεν πρόκειται οι νέοι που συγκεντρώνονται σήμερα σε εξωτερικούς χώρους, να σεβαστούν τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, όταν ανοίξουν τα μαγαζιά.

Την ίδια ώρα, για την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μίλησε και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει ένα 40-45% από αυτούς που έχουν έρθει και νοσηλεύονται, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και ένα 25% που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ ήταν η σειρά τους. Αυτοί που νοσηλεύονται αυτή την εποχή είναι νέοι. Τόνισε πάντως πως υπάρχει μια σταθερότητα στα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ακόμη μεγάλος.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα η κυρία Παγώνη είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;». Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι από την επιτροπή είναι γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. «Δεν νομίζω ότι θα πάρει το ρίσκο καμία επιτροπή να βγάλει τον κόσμο στην επαρχία. Προχτές, βάλαμε σε ράντζα τους non-Covid ασθενείς.», επεσήμανε.

Παράλληλα, σαν λύση για τα κορωνοπάρτι είπε ότι ίσως αν ανοίξει η εστίαση κάποιοι βγουν και έτσι θα εκτονωθεί η κατάσταση. Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών, είπε πως «η νεολαία δεν έχει καταλάβει ότι οι μεταλλάξεις την αφορούν. Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 50-80 άτομα».

Αντίστοιχα, μακρινό βλέπει το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, αυτή θα είναι μία δύσκολη απόφαση την οποία καλούνται να λάβουν τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να είναι στην θέση τους.

«Επιδημιολογικά είναι καλύτερα η μετακίνηση προς τα χωριά με μέτρα, γιατί το αντίθετο σημαίνει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σπίτια. Από την άλλη, κερδίζουμε ότι, δε θα διασπαρεί ο ιός σε περιοχές που είναι με χαμηλό φορτίο», εξέφρασε την άποψη, θέτοντας και το δίλημμα. Παρατήρησε, ωστόσο ότι, «αν αποδώσεις την ευθύνη στον άνθρωπο και τους πει να προσέχει, θα προσέξει».

«Ό,τι αποφασίσει η Επιτροπή, θα πρέπει να το ακούσουμε και να προσέξουμε, ώστε να είναι αυτό το τελευταίο Πάσχα που θα γιορτάσουμε έτσι», τόνισε σχετικά με το Πάσχα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμα

Στ. Μεϊντάνης: Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση για πιο οικολογική και βιώσιμη Ναυτιλία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κοντά στο 30% οι μετοχές του Γ. Περιστέρη

Mytilineos: Σημαντική αύξηση της τιμής- στόχου από την Euroxx