Η κολχικίνη εγκρίθηκε χθες (23/1) από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για χρήση στη θεραπεία του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα από μεγάλη καναδική μελέτη για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση  της θνητότητας κατά 44%, της νοσηλείας κατά 25% και της ανάγκης διασωλήνωσης κατά 50%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η κολχικίνη είναι ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και μόνο έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Σε ανακοίνωση του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρεται στον τρόπο διάθεσης της κολχικίνης:

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης, στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: ‘Χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία’».

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Πολιτικές τριβές σε Ισπανία και Ιταλία – Τι ζητά η Κομισιόν

Αυτό είναι το top 10 των Ελλήνων με τους μεγαλύτερους μικτούς στόλους

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ομιλία Πούτιν στη φετινή ψηφιακή διοργάνωση