Συνεχίζεται η αναμέτρηση του κορωνοϊού με την κανονικότητα της ζωής μας. Το καλοκαιρινό επιδημικό κύμα είναι ψηλά στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron να επιβεβαιώνουν απολύτως το χαρακτηριστικό της υπερμεταδοτικότητάς τους.

Δεκάδες χιλιάδες θετικά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε ημερήσια βάση αλλά και δεκάδες χιλιάδες εκτιμάται ότι δεν δηλώνονται λόγω της αναστολής της υποχρεωτικότητας του ελέγχου (testing).

Εκατοντάδες ασθενείς εισάγονται στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης covid και δίνουν μικρές ή μεγάλες μάχες με τη νόσο.

Ενδεικτικά, το περασμένο Σαββατοκύριακο δηλώθηκαν 31.520 νέα κρούσματα και έγιναν περί τις 550 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα είναι εβδομαδιαίες αντί για ημερήσιες – η τελευταία ημερήσια έκθεση δημοσιοποιήθηκε προχθές και σήμερα θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση.

Η μάσκα παραμένει το… υπερόπλο στην καθημερινότητά μας για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός είτε επιβάλλεται (στα ΜΜΜ, στα πλοία, τις δομές υγείας, τα γηροκομεία) είτε συστήνεται από τους ειδικούς (στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός).

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr