Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει αρχίσει να χορηγείται σε υγειονομικούς από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, δηλαδή σε «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Μέχρι τις 16:00 είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα, ενώ αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Στις 29 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον τρόπο εμβολιασμού «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας», καθώς η διαδικασία έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, διεθνών οργανισμών και σε κανόνες βιοηθικής.

Τα κριτήρια σύμφωνα με τη Μ. Θεοδωρίδου είναι τα εξής:

  • Ο αυξημένος κίνδυνος από νόηση: Όπως έχει διαπιστωθεί, η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση
  • Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό: Η κύρια ομάδα που κινδυνεύει σοβαρά είναι οι υγειονομικοί
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων
  • Το τελευταίο κριτήριο αφορά ολιγομελή ομάδα 50 ατόμων που σχετίζεται με τη λειτουργία του κράτους.
    Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες, ενώ η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια και σπανίως παρουσιάζει κάποια σοβαρότητα

Αλλεργίες

Όπως είπε η Μ. Θεοδωρίδου, με τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί και εσφαλμένες εντυπώσεις για ορισμένα θέματα. Σε ό,τι αφορά τις αλλεργίες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχων Λοιμώξεων και την Αλλεργιολογική και Ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η ίδια ανέφερε ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις και ότι όπως οι συνηθισμένες αλλεργίες (τρόφιμα, φάρμακα, σκόνη, τοξικές ουσίες, τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας), αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Επίσης, επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει προετοιμασία στο εμβολιαστικό κέντρο για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο για σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί η γνώμη γιατρού.

Μεταλλάξεις του ιού

Τέλος, η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις που έχει παρουσιάσει ο κορωνοϊός είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και πως μπορεί να καταλήξουν και σε μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό, και μάλιστα με πιο αργό ρυθμό συγκριτικά με εκείνες που συμβαίνουν στον ιό της γρίπης, δεν αποτελούν μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου.

Διαβάστε ακόμη

Τηλεργασία: Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021

Εμβόλιο κορωνοϊός: Έδωσαν πενταπλάσια δόση σε υπαλλήλους γηροκομείου

Δεύτερη ευκαιρία για βιομηχανικά κτίρια – κουφάρια