Ενώ η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να «καλπάζει» και οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ αυξάνονται συνεχώς επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ, οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην χώρα μας, κινούνται με αργούς ρυθμούς

Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνει πως για τους μη εμβολιασμένους η λοίμωξη με το νέο στέλεχος δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατών στέλεχος άλφα.

Νωρίτερα, σήμερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως στην χώρας μας ο ρυθμός εμβολιασμού δεν κινείται στα επιθυμητά επίπεδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, παρατηρούνται στη χώρα υποθέσεις “μαϊμού” εμβολιασμών, που δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, για την οποία έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι στις ΜΕΘ

Ο αριθμός των λοιμώξεων στη χώρα μας συνεχίζει να είναι υψηλός, αφού σήμερα, Κυριακή (05/09), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 1.291, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 599.951. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.886 θάνατοι.

Επίσης, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381, με την διάμεση ηλικία τους να είναι τα 64 έτη. Το ανησυχητικό είναι πως μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 343 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 38 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας συνεχίζουν να, με τον σημερινό αριθμό να είναι 270, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 238 ασθενείς.

Ιδιαίτερη ανησυχία, πάντως, υπάρχει για τις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Μεσσηνίας, οι οποίες παραμένουν στο “κόκκινο”.

Μάσκες για πολλά χρόνια ακόμα

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της για τους επόμενους μήνες και για το 4ο κύμα κορονοϊού, ενώ, όπως φαίνεται, οι μάσκες και τα μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν για πολύ καιρό.

“Η μάσκα και τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς και η προσοχή στον συνωστισμό, φοβάμαι ότι θα υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε πρωινή εκπομπή, προσθέτοντας πως “είναι ένας ιός που ήρθε για να μείνει”.

“Τα όπλα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός, τα μέτρα προφύλαξης και η έγκυρη διάγνωση, καθώς και η έγκυρη νοσηλεία”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα σχολεία, όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει αποτελεί έναν συμβιβασμό προκείμενου τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ημερομηνία ορόσημο η 13η Σεπτεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί, πως ημερομηνία ορόσημο για την πορεία της επιδημίας είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13/9 καθώς παρά τα πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών, το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 12-17 ετών είναι πολύ χαμηλή αλλά και ότι κυριαρχεί η υψηλή σε μεταδοτικότητα μετάλλαξη Δέλτα, αναμένεται να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι μετά τις 13 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και αύξηση των τεστ καθώς οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν 1 με 2 rapid test την εβδομάδα. Παράλληλα θα έχουμε και πολλά τεστ σε μαθητές.

 

Διαβάστε ακόμα:

Καταιγίδα ανατιμήσεων τρομάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Συναγερμός στο κυβερνητικό επιτελείο

Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή και Δυτικά Βαλκάνια στη συνάντηση Δένδια με Αμερικανούς γερουσιαστές

Τουρκία: Εκτιμά πτώση του πληθωρισμού στο 16,2% έως το τέλος 2021