Ο φονικός ιός είναι εδώ… με τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου συνεχώς, όσον αφορά την πανδημία στη χώρα μας.

Αν και παρατηρείται μια μείωση κρουσμάτων στην Ελλάδα, στενεύει ωστόσο ο κλοιός, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι  μέρα με τη μέρα, σημειώνονται συνεχώς νέα αρνητικά ρεκόρ τόσο στους διασωληνωμένους ασθενείς, όσο και σε εκείνους που χάνουν τη μάχη με τον ιό.

Στο «κόκκινο» παραμένει η χώρα, καθώς χθες Παρασκευή, οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτοξεύτηκαν για άλλη μια φορά, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στους νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αττική. Όπως είπε εντοπίστηκαν 673 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 582 στην Αττική, ενώ τριψήφιος ήταν και ο αριθμός κρουσμάτων σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα. 

Ειδικότερα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη βόρεια Ελλάδα και δύο από το γενικό.

«Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» είπε και τόνισε πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα. «Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Παπαευαγγέλου: «Να τηρούμε τα μέτρα προστασίας»

Η κα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση σημείωσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην ύφεση του νέου πανδημικού κύματος και τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη τήρης των περιοριστικών μέτρων. «Αν είχαμε απέναντι μας έξι σφαίρες και όχι τον αόρατο κορωνοϊό δεν θα χαλαρώναμε» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μόνο και μόνο επειδή ήταν μεγάλης ηλικίας ή είχαν υποκείμενα νοσήματα.

«Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει» σημείωσε και έφερε το παράδειγμα ενενηντάρηδων που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα 40αρηδες που βαριανασαίνουν και παλεύουν για τη ζωή τους.

«Αν υπήρχαν σφαίρες δεν θα χαλαρώναμε» εκτίμησε η παιδίατρος, που έκανε λόγο για έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό.

Mαγιορκίνης: Συρρικνώνεται ο δείκτης Rt στην Αττική

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι συρρικνώνεται ο δείκτης Rt στην Αττική ενώ και η Θεσσαλονίκη πλησιάζει τις τιμές της Αττικής. Ο ιός συντηρείται μέσα στις οικογένειες είπε επίσης ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογραμμίζοντας ότι από τους 20άρηδες πέρασε στους γονείς. Πρέπει τώρα να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σημείωσε.

Χαρδαλιάς: Ποιοι μπορούν να περάσουν τα χερσαία σύνορα – Νέα μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς  χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε νέα μέτρα που αφορούν το μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, καθώς όπως τόνισε, οι μετακινήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της πανδημίας, και μάλιστα τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συνορεύει με χώρες των Βαλκανίων, όπου η Covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:
  • Από τον Προμαχώνα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Έλληνες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Για τις μεταφορές, η διέλευση επιτρέπεται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
  • Από την Κακκαβιά επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες ή με άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ. Οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά θα μπαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα, στον χώρο που έχουν δηλώσει στο PLF τους.
  • Από Ευζώνους και Κήπους θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες ή με άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ. Οι μεταφορές θα επιτρέπονται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
  • Από Νυμφαίο, Ορμένιο και Εξοχή θα επιτρέπεται μόνο για μεταφορές, όλο το 24ωρο και μόνο με τον οδηγό του οχήματος.
  • Η Κρυσταλοπηγή είναι ήδη από σήμερα κλειστή.

Για όλες τις ελεύσεις χρειάζεται PLF και αρνητικό τεστ 72 ωρών

Όλοι οι εισερχόμενοι θα υποβάλλονται σε rapid test από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, ενώ στους οδηγούς φορτηγών θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Τι είπε για την άρση του lockdown

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιας είπε: «Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε μόια σταδιακή καθολική άρση. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας. Όμως δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων

Η κυβέρνηση, στέλνει «σήμα» προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτήν την ώρα δεν είναι ρεαλιστική η εκτίμηση για λήξη του οριζόντιου απαγορευτικού στις 30 Νοέμβρη.

Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν επί του παρόντος τις λέξεις «άρση» και «παράταση» και επιχειρούν να πείσουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους πολίτες ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι η μοναδική, αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αναχαίτιση της πανδημίας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί προετοιμάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για το πλάνο του Δεκέμβρη, που κάθε άλλο παρά αποκλείει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα ερωτήματα για το πότε θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση τα αφήνουν σε δεύτερο πλάνο. Προαναγγέλλουν ωστόσο ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα -και εφόσον είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για τη συμπεριφορά της πανδημίας– θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για τα επόμε

Κοντοζαμάνης: «Δίνεται μια μεγάλη μάχη» – Εάν χρειαστεί θα γίνει και επιστράτευση γιατρών

Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, εάν χρειασθεί θα γίνει επιστράτευση και γιατρών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, ειπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Και συνέχισε: «Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ να πούμε πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη COVID περιστατικά».

Διαβάστε περισσότερα:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πότε οι δικαιούχοι θα λάβουν το διπλό επίδομα (vid)

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι άνεργοι το δικαιούνται – Πότε θα καταβληθεί

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε θα τις εισπράξουν οι δικαιούχοι