Ελλάδα

Οδικός χάρτης για τα Χριστούγεννα – Όλα τα μέτρα ως τις 7 Ιανουαρίου

  • newsroom


Ρεβεγιόν για εννιά στις φετινές γιορτές - Τα επικρατέστερα σενάρια για λιανεμπόριο και πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις - Ποδαρικό του 2021 με μέτρα, «ανάσταση» με το εμβόλιο

Λιγότερο θολό είναι από χθες το χριστουγεννιάτικο τοπίο, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης προδιέγραψαν την πορεία του φετινού εορτασμού των γιορτών, εορτασμός που δεν θυμίζει σε τίποτα, ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, ημέρα δηλαδή που λήγει άτυπα η εορταστική περίοδος, κλειστά θα παραμείνουν:

· σχολεία

· εστίαση

· ψυχαγωγία

· δικαστήρια

· αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ),

· χιονοδρομικά κέντρα

σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω συμφόρηση του εθνικού συστήματος υγείας. «Οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής» τόνισε, άλλωστε, χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην ίδια κατεύθυνση και μέχρι νεωτέρας (δηλαδή για τις γιορτές):

· απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό,

· παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας

· διατηρείται η τηλεργασία στο ίδιο ποσοστό (50%).

· διατηρούνται οι περιορισμοί στην ατομική άθληση, δηλαδή έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

· ανοιχτά θα παραμείνουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών από τις 7 το πρωί μέχρι τις 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Επιπλέον, ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τα ταξίδια εξωτερικού:

· Σε δεκαήμερη καραντίνα τίθενται όσοι έρθουν από το εξωτερικό μεταξύ 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου.

· Όσοι αφιχθούν θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ενώ θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο.

· Για την άπαξ επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Ρεβεγιόν για 9

Με τον ορίζοντα εορταστικών προσδοκιών για τα Χριστούγεννα να εξαρτάται ευθέως από την «αποσυμφόρηση» των ΜΕΘ και εν γένει των νοσοκομειακών μονάδων, «θρησκευτική ευλάβεια» ως προς την τήρηση των μέτρων ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας το φετινό πλαίσιο εορτασμού, από τις αγορές μέχρι το ρεβεγιόν. Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα, «για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως εξήγησε.

Στο ίδιο, αυστηρό, χριστουγεννιάτικο πλαίσιο δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από την μία Περιφέρεια της χώρας σε άλλη, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες λίγες στιγμές χαλάρωσης τις παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παράθυρο που σε κάθε περίπτωση άφησε χθες ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Δώρο» 2 μήνες τέλη κυκλοφορίας για τα προς ακινησία ΙΧ

Αυξάνονται οι αλυσίδες που ανοίγουν καταστήματα για πωλήσεις σε επαγγελματίες

Σε 30.000 δικαιούχους η τελευταία δόση της «Επιστρεπτέας 4»

Απόρρητο Απόρρητο