Περίπου 300.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, θα χάσουν από αύριο τα προνόμια των εμβολιασμένων, ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν τις εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν, για να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Συνεπώς, τη Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου λήγει η μικρή παράταση στη χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού η οποία είχε δοθεί λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα μας πριν από μερικές ημέρες. Πλέον, όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση αλλιώς λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Τι άλλαξε στο πιστοποιητικό νόσησης

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης.

Συγκεκριμένα:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Εξάλλου από τη Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ 9 μηνών– δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Σε δήλωση του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ ανέφερε πως «από τη Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου, η είσοδος στη χώρα, για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ».

Σχολιάζοντας το υπουργείο Τουρισμού σημείωσε ότι η άρση της υποχρέωσης διενέργειας τεστ για τους πολίτες με ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση των τουριστικών ροών προς τη χώρα.

Παρατείνονται τα μέτρα

Από τη Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου διατηρούνται σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού (ως και τη Δευτέρα 14η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00). Από την 31η Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους με αποστάσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο.

Διαβάστε ακόμα:  

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό πρόγραμμά της παρά τις κυρώσεις

ΕΝΦΙΑ: Το νέο τοπίο μετά τις μειώσεις – Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς

Ελληνική επενδυτική «άνοιξη» με σχέδια ύψους 1,1 δισ. ευρώ (pics)