Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή των ασθενών και των νεκρών, με την αγωνία για την κυκλοφορία της… αόρατης υποπαραλλαγής Omicron, BA.2 που πιθανόν «συντηρεί» και την επιδημία κορωνοϊού, αλλά και με «καυτά» θέματα προς συζήτηση, για την επιστροφή στα γήπεδα και στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της εποχής, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Έπειτα από μια εβδομάδα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είχε υποχωρήσει κάτω από τις 20.000, χθες, με τα 22.889 νέα θετικά κρούσματα, η χώρα επέστρεψε στα επίπεδα της 1ης Φεβρουαρίου, που είχαν καταγραφεί 24.308 κρούσματα.

Οι νέες εισαγωγές και οι απώλειες σε ημερήσια βάση είναι υψηλές. Στα νοσοκομεία εισάγονται κάθε μέρα 452 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 και οι θάνατοι που καταγράφονται είναι δεκάδες.

Μέσα στις πρώτες οκτώ ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν καταλήξει 822 άνθρωποι. Το 75% των θανάτων αφορά σταθερά ανεμβολίαστους άνω των 70 χρόνων.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί δεν αποκλείουν πίσω από τη διατήρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά νούμερα, να κρύβεται η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron, το «αόρατο» στέλεχος της μετάλλαξης που λόγω αυτού του χαρακτηριστικού του απέκτησε και το προσωνύμιο Stealth Omicron, αφού τα PCR τεστ δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τις άλλες μεταλλάξεις.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα της Omicron, ΒΑ.2, τα δύο αφορούσαν Αιγύπτιους επισκέπτες και τα άλλα Έλληνες, κατοίκους της Κρήτης. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το protothema.gr, πλέον έχουν ανιχνευθεί στη χώρα και άλλα περιστατικά μόλυνσης με τη συγκεκριμένη, υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή της Omicron που έγινε γνωστή από το κύμα που σήκωσε στη Δανία και τις Σκανδιναβικές χώρες τον Ιανουάριο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr