Πολλαπλά είναι τα μηνύματα για εγρήγορση απέναντι στα σημάδια εφησυχασμού τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Τα ημερήσια κρούσματα που ξεπέρασαν χθες τα 2.800 αλλά και η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα αποτελούν «καμπανάκια» προς όλους. Από την άλλη ο εμβολιασμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να χτίζεται τείχος ανοσίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία θέλουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, να πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεος του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χθες τόνισε πως είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις. Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Προβληματισμός από τη χαλάρωση

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της τήρησης των μέτρων, ειδικά μετά την άρση του σκληρού lockdown και με ορίζοντα την περαιτέρω χαλάρωση οικονομικών δραστηριοτήτων όπως αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί.

Το πρώτο «καμπανάκι» το χτύπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα τόνισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας ειδική αναφορά σε εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Η αναφορά στους επαγγελματίες της εστίασης δεν ήταν τυχαία αφού τα στοιχεία από το περασμένο Σάββατο το οποίο ήταν και το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες, έδειξαν ότι αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις ενώ οχτώ επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε «λουκέτο».

Η παραπάνω εικόνα, μαζί με τα κορωνοπάρτι τα οποία φαίνεται να έχουν καθιερωθεί και να ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε διάφορα σημεία της χώρας συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση η οποία έχει δεσμευθεί για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Νέα κόντρα κυβέρνησης – τραπεζών – Τι συμβαίνει με τη νέα… ομπρέλα στο «Γέφυρα 2»

Κουρέματα μισθωμάτων: Δεν πληρώνουν ενοίκιο Μαΐου μέχρι να βγουν οι ΚΑΔ

ΕΚΕΠ: Το σφυρί και η «κόντρα» Cepal-Intrum που υπερδιπλασίασε το τίμημα