Σήμερα, ανοίγει τις πύλες του το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. Η διεθνής διάσκεψη που φέτος φέρει τον τίτλο «Inclusive Growth» (Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς) έχει εξασφαλίσει εκπροσώπους από 24 χώρες, 500 ομιλητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, 95 θεματικές ενότητες, 2.500 συνέδρους και πάνω από 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι ελάχιστα μόλις χρόνια από την ίδρυσή του, το Φόρουμ τείνει να εδραιωθεί όχι μόνο στην Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και να διεκδικήσει περίοπτη θέση στη διεθνή δημόσια σφαίρα. Εξάλλου, στόχος του συνεδρίου είναι η διατύπωση όχι μόνο μίας βιώσιμης και μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής για την Ελλάδα, αλλά και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το συνέδριο παρουσιάζεται ακόμη πιο διεθνές και θεματικά διευρυμένο. Είναι, άλλωστε, η μοναδική περίσταση, στην οποία συνυπάρχουν, αλλά και δρουν διαδραστικά τόσες πολλές διεθνείς προσωπικότητες κύρους και επιρροής με συγκλίνουσες, αλλά και αντικρουόμενες απόψεις. Αυτές είναι που θα συμβάλουν σε έναν ανοικτό και υψηλού επιπέδου διάλογο. Διεθνείς τάσεις, πολιτική, οικονομία, επιχειρηματικότητα, γεωπολιτική, τεχνολογία, αλλά και περιβάλλον θα τεθούν επί τάπητος στο μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό συνέδριο, δημιουργώντας νέους διαπολιτισμικούς δεσμούς.

Το παρόν αναμένεται να δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρεις Ευρωπαίοι επίτροποι, ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και εκατοντάδες επιφανείς καθηγητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η οικονομία, οι επενδύσεις, η ανάκαμψη και το επιχειρείν παραμένουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό συμμετέχουν οι επικεφαλής του συνόλου των συστημικών τραπεζών της χώρας, καθώς και επικεφαλής μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες θα αναλύσουν τους τρόπους για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και της χώρας.

Από το συνέδριο δεν λείπει το καίριο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών της. Θα αναλυθούν οι όροι της Συμφωνίας του Παρισιού και η στόχευση της διεθνούς κοινότητας, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης τα επόμενα έτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η τεχνολογία για μία ακόμα φορά πρωταγωνιστεί. Με ζητήματα όπως η καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή οικονομία και η ρομποτική θα καταπιαστούν εκπροσώποι των σημαντικότερων τεχνολογικών κολοσσών.

Παρά τον διεθνή χαρακτήρα του Συνεδρίου, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή. Το θέμα της οικονομικής κρίσης, της ασφάλειας, της αναγκαίας πολιτικής συναίνεσης, της κοινωνικής συνοχής, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και της ευρωπαϊκής στρατηγικής θα απασχολήσουν μέρος του συνεδρίου. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω θέματα αιχμής, καθώς και άλλα, μέσα από τέσσερις άξονες: εμβαθύνει στις διεθνείς και γεωπολιτικές τάσεις, ενδυναμώνει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, φωτίζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ενόψει και των ευρωεκλογών και τέλος διερευνά τις προοπτικές για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των συζητήσεων εντάσσονται και επιμέρους θεματικές ενότητες, με εξειδικευμένες συζητήσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα, τα ονόματα των ομιλητών, όπως και πληροφορίες για συμμετοχή είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.delphiforum.gr

Φέτος, σε μία συμβολική κίνηση, το συνέδριο λέει όχι στο τσιγάρο. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας διαμορφώνεται ένα πλάνο διαχείρισης του καπνίσματος, σύμφωνα με το οποίο αφενός εφαρμόζεται απόλυτα η νομοθεσία περί μη καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους, αφετέρου, με σεβασμό προς όλους, παροτρύνονται οι συμμετέχοντες να μην καπνίζουν και στους εξωτερικούς χώρους. Όσοι δε επιμένουν να κατευθύνονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιζόντων.

Πηγή: protothema.gr